Beyin sağlamlığını gücləndirən 5 təsirli qidabackend

Beyin sağlamlığını gücləndirən 5 təsirli qida

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Beynimiz xüsusilə yaşın irəliləməsi və ətraf mühit faktorlarının təsiri ilə sürətlə qocalır; Alzheimer və Parkinson başda olmaqla bir çox nevroloji xəstəliklər gün keçdikcə daha çox yayılmaqdadır. Ancaq beyin sağlamlığını və idrak funksiyalarını qorumaq və yaxşılaşdırmaq üçün gənc yaşdan bəzi ehtiyat tədbirlərinə, xüsusilə də sağlam qidalanmaya riayət etmək lazımdır.

Tribunainfo.az CNN-ə istinadən xəbər verir ki, bu 5 qida beyin sağlamlığını qoruyur.

Yağlı balıq

Yağlı balıqlar, xüsusilə qızılbalıq, omeqa-3 yağ turşularının zəngin qaynaqlarıdır. Omeqa-3 xüsusilə beyin sinir hüceyrələri üçün vacibdir. Yaşla bağlı idrak funksiyalarının ləngiməsinin qarşısını alır və yaddaşı gücləndirməkdə təsirli olur. Beyindəki boz maddə qərar qəbul etmə, yaddaş və emosiyaları idarə edən sinir hüceyrələrini ehtiva edir. Müntəzəm olaraq balıq istehlakı beyində daha çox boz maddənin olması meylini artırır. Soba və ya qril kimi bişirmə üsullarından istifadə edərək həftənin 2 günü balıq yeyə bilərsiniz.

Qəhvə

 

Qəhvədə olan kofein və antioksidanlar beyin sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir. Xüsusilə antioksidant təsiri ilə bilişsel funksiyaların pisləşməsi ilə mübarizə aparır. O, həmçinin konsentrasiyanı artıraraq və dopamin kimi yaxşı hiss edən nörotransmitterləri artıraraq beyinə müsbət təsir göstərir. Bununla belə, gündəlik istehlak edilən kofein miqdarına diqqət yetirilməlidir.

Balqabaq tumu

Beyin sağlamlığı üçün hər gün pəhrizə daxil edilməsi tövsiyə edilən qoz, fındıq və badamla yanaşı, yağlı toxumlar da olan balqabaq tumları; Sink, maqnezium, mis və dəmir tərkibi ilə beyin sağlamlığı üçün vacib olan ən əhəmiyyətli qida qaynaqlarından biridir. Həzm, yaddaş, sinir siqnalları və beyin fəaliyyətinin pozulması kimi beyin sağlamlığına əhəmiyyətli təsirləri olan balqabaq tumları təzyiq problemi olub-olmamasından asılı olmayaraq duzsuz istehlak edilməlidir. Gündə 1 çay stəkanından çox istehlak edilməməlidir.

Yumurta

Yumurta B6, B12, folat və xolin daxil olmaqla, beyin sağlamlığını və inkişafını dəstəkləyən ən vacib qida mənbəyidir. Xüsusilə xolin yaddaşın güclənməsini dəstəkləyən asetilkolin yaratmaq üçün vacibdir. Qaraciyərdə az miqdarda istehsal olunur, lakin qida ilə birlikdə xaricdən qəbul edilməlidir. Hamiləlik və ana südü zamanı kifayət qədər kolin istehlakı körpənin beyin inkişafına müsbət təsir göstərir. Kolin qəbulu qadınlar üçün gündə 425 mq, kişilər üçün isə 550 mq təşkil edir. 1 yumurtanın tərkibində 147 mq kolin olduğu üçün gündəlik ehtiyacın təxminən 30-u bu yolla ödənilə bilər.

Zərdəçal

Zərdeçalda olan curcumin beyin sağlamlığı üçün güclü antioksidant və iltihab əleyhinədir. Yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edir və Alzheimer xəstəliyi ilə baş verən amiloid lövhələrinin azalmasına kömək edir. Yaşla əlaqədar meydana gələn idrak funksiyalarının yavaşlamasını gecikdirməkdə təsirlidir.