Həkim qocalmanı ləngidən məhsulları açıqladıbackend

Həkim qocalmanı ləngidən məhsulları açıqladı

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki
Meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, giləmeyvə və şokoladda orqanizmi sərbəst radikallardan və oksidləşdirici stressdən qoruyan, müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısını alan və qocalmanı ləngidən antioksidantlar var.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya qastroenteroloq Svetlana Ermakova məlumat verib.
“Müxtəlif meyvələr, giləmeyvə və tərəvəzlər sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edən unikal antioksidanları ehtiva edir. Resveratrol, məsələn, qırmızı üzüm, giləmeyvə, qoz-fındıq və şokoladla zəngindir. O, iltihabı azaltmağa kömək edir, ürək-damar sistemini qoruyur və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. Bənövşəyi, mavi və qırmızı qidalardan olan antosiyaninlər eyni xüsusiyyətlərə malikdir: qaragilə, moruq, qara qarağat və albalı”, deyə Ermakova bildirib.
Bəzi maddələr həm də xərçəngdən qoruyur və ultrabənövşəyi şüalardan qoruyaraq dərinin gəncliyini uzadır. Onların arasında həkim sulforafan (brokkoli, qulançar, arugula, kələm və turpda olur) və quercetin (alma, qırmızı soğan, yaşıl çay, zoğal, qaragilə, moruq, qırmızı üzümdə olur) müəyyən edib.
“Qocaldıqda görmə qabiliyyətini qorumaq və kataraktadan qaçmaq da vacibdir: buna yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən (ispanaq), kartofdan və qarğıdalıdan olan lutein və zeaksantin antioksidanları kömək edir”, deyə həkim qeyd edib.