Mütəxəssis Dietoloq Nesrin Eriş Ramazan ayında bizi tox tutacaq qidaları açıqlayır.
Tribunainfo.az HaberTürk-ə istinadən həmin qidaları təqdim edir.
Qoz
Tərkibində olan Omeqa-3 yağ turşuları səbəbiylə Ramazan ayında aclıq, konsentrasiya çatışmazlığından yaranan unutqanlığı azaltmaq və sağlam oruc tutmaq üçün gündə 2-3 ədəd qoz istehlak etmək lazımdır. Göstərilmişdir ki, qozda olan yaxşı yağ (2,5 qram ALA/Omeqa 3), lif (28 q-da 2 q) və zülal (28 q-da 4 q) toxluğun təmin edilməsində mühüm uğur amilidir. İki porsiya (təxminən 55 q) qoz istehlakı visseral piyi olan, artıq çəkisi olan yetkinlərdə endotel təbəqəsinin funksiyalarını yaxşılaşdırır. Pəhrizə qoz əlavə etmək çəki artımına səbəb olmur.
Qatıq
Tərkibindəki yüksək kalsium və konjuge linoetik turşu (CLA) sayəsində qarın yağının yandırılmasını sürətləndirir. Xüsusilə iftardan 2 saat sonra içilən 1 stəkan qatıq Ramazanda çəki artımını azaldır.
Yulaf
Bitki mənşəli zülallar və liflə zəngin olduğu və aşağı glisemik indeksi olduğu üçün sizi uzun müddət tox saxlayaraq qan şəkərinin düşməsinin qarşısını alır. Tərkibindəki B qrupu vitaminləri oruc tutarkən stressi azaldır və yaddaşı gücləndirir.
Yumurta
Ana südündən sonra bədəndə ən yaxşı bioavailability ilə ən keyfiyyətli protein mənbəyidir. Sahurda 1 yumurta istehlakı orqanizm üçün lazım olan zülalın böyük hissəsinin istehlak edilməsini təmin edir və toxluq hissini artırır.