Qarpız, üzüm… Süfrələrdə ləzzətli yay meyvələri öz yerini aldı. Ancaq sağlam həyat üçün vacib olan meyvə istehlakını müəyyən səviyyədə saxlamaq lazımdır. Çünki həddindən artıq istehlak edildikdə piylənmə və şəkər kimi xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Tribunainfo.az TRT Haber-ə istinadən xəbər verir ki, Yay mövsümü ilə şaxələnən meyvələr yeddidən yetmişə qədər hər kəsi cəlb edir. Xüsusilə temperaturun yüksəldiyi bu günlərdə ləzzətli meyvələr bol istehlak olunur. Problem buradan başlayır. Meyvə istehlakı qidalanmanın vacib hissəsidir. Ancaq qərarlı olduğu müddətcə… Çünki meyvələr tərkibindəki vitamin və minerallar sayəsində orqanizm üçün çox faydalı olsa da, yüksək miqdarda istehlak edildikdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Bəs gün ərzində nə qədər meyvə istehlak etməliyik?
Sağlamlıq Elmləri Universiteti Qidalanma və Pəhriz Bölümü İctimai Bəslənmə Başçısı Dos. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz mövzu ilə bağlı açıqlama verib.
“Lazım olandan çox istehlak edilən meyvələr, həm sağlam olduqları üçün, həm də meyvələrə nə ola biləcəyini düşünərək, həddindən artıq enerji istehlakına, tərkibindəki təbii şəkərin yağ olaraq yığılmasına və kilo almasına səbəb ola bilər”.
Sağlam qidalanmanın açarlarından birinin gündəlik meyvə və tərəvəz istehlakı olduğunu ifadə edərək çıxışına başlayan Dos. Dr. Akyüz, “Hər meyvənin fərqli qida maddələri və sağlamlığa təsiri var. Ona görə də müxtəliflik vacibdir”, o deyir.
Meyvə kimi karbohidratlı qidaların qan şəkərinə təsiri glisemik indeks və glisemik yük anlayışları ilə izah olunur. Yüksək glisemik indeksi olan qidalar insulin ifrazını stimullaşdırır. Bu, bədən çəkisinin artmasına səbəb olur, piylənmə vədiabetkimi xəstəliklərin riskini artırır.