Uzun və sağlam ömür hər kəsin arzusudur. Bununla belə, bəziləri sağlam həyat tərzi sürməklə yanaşı, genetik cəhətdən şanslı ola bilər. Yaşı 100-dən yuxarı olan və hələ də sağ olan insanlar üzərində aparılan araşdırmada bəzi ortaq məqamlar diqqət çəkib. Uzun ömrün sirri harada gizlənir?
Dünyanın hər yerində yaşı yüzdən yuxarı insanlara rast gəlmək olar. Ancaq bəzi yerlərdə digərlərindən daha yaxşı qeydlər aparılır və bu yerlərdə ümumiyyətlə daha çox sənədləşdirilmiş yüzillik var. Bu bölgə ” Mavi Zona ” adlanır.
Mavi zonada yaşayan insanların daha uzun ömür sürdüyü bir həqiqətdir. Bəs mavi zonalarda hansı ölkələr var? Mavi Zona yerlərindən bəzilərinə Yaponiyada Okinava, Yunanıstanda İkariya, İtaliyada Sardiniya və ABŞ-da Loma Linda kimi kənd yerləri daxildir.
Bu bölgələrdə yaşayan insanlar arasında bir çox ortaq nöqtələr aşkar edilmişdir. Gündəlik həyatda stressdən qaçmaq bir çox yüzilliyin tətbiq etdiyi bir fəlsəfədir. Müşahidə olunub ki, yüzilliklər özlərindən asılı olmayan problemlərə deyil, öz həyatlarına və sevdikləri insanların həyatına diqqət yetirirlər.
Bu bölgədəki insanlar stresdən və siqaretdən qaçarkən, idmanı da həyatlarının bir hissəsinə çevirmişlər.
Yüzilliklərdə görülən bəzi yemək vərdişlərinə böyük səhər yeməyi yemək, əsasən bitki mənşəli qidalar yemək , arıqlamaq üçün pəhrizlərdən qaçınmaq, nəzarətli şəkildə spirt istehlak etmək daxildir.
Tribunainfo.az Milliyet-ə istinadən həmin qidaları təqdim edir.
1- Paxlalı
Ən çox istehlak etdikləri qidalar arasında liflə zəngin olan və bitki mənşəli protein təmin edən paxlalılar var.
2- Zeytun yağı
100 il yaşayanların mətbəxlərində tapılan başqa bir ümumi tərkib hissəsi zeytun yağıdır. Bu mətbəx ştapel optimal xolesterol səviyyələrini dəstəkləyən sağlam doymamış yağlarla zəngindir. O, həmçinin orqanizmdə iltihabı azaldan, xroniki xəstəliklərin riskini daha da azaldan antioksidant kimi fəaliyyət göstərən bitki birləşmələri, E vitamini və K vitamini kimi mikroelementlərlə zəngindir.
3-Çərəzlər
Vitaminlər, minerallar və doymamış yağlarla zəngin olan qoz-fındıq yüz yaşdan yuxarı insanların pəhrizinin əsas qidalarındandır. Qoz-fındıq, ehtimal ki, zəngin antioksidant tərkibinə görə ürək xəstəliyi və iltihab riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
4- Çay
Yaşıl, qara, bitki mənşəli, kofeinli və ya kofeinsiz olmasından asılı olmayaraq, çay mavi zona sakinləri arasında ən çox seçilən içkilərdən biridir. Bu, yəqin ki, tərkibindəki antioksidantla zəngin bitki birləşmələrinin bolluğu sayəsindədir.
5- Dəniz məhsulları
Tədqiqatçılar həmçinin yüzilliklərin daha az miqdarda ət yediklərini və pəhrizlərinə daha çox balıq və digər yağsız dəniz məhsulları daxil etməyə meylli olduqlarını tapdılar. Bunun səbəbi bir çox Mavi Zonaların okeana yaxın olması ola bilər.
6- Tam buğdalı maya çörəyi
Tam buğdalı turş maya çörəyi yüzilliklərdə görülən bir neçə ümumi qida tendensiyasını birləşdirir. Tam taxıllar yüzilliklər üçün başqa bir ümumi məxrəcdir. Onlar lif, minerallar və B vitaminləri ilə zəngindir, xüsusən də ağ, zərif həmkarları ilə müqayisədə.
7- Şirin kartof
Yaşı yüzdən yuxarı olanların əsas qidası şirin kartofdur. Bu xüsusi kartof kalium, vitamin A, C vitamini və bitki birləşmələri kimi lif və mikroelementlərlə zəngindir. Bunlar immunitet, ürək və metabolik sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.
8 – Zərdəçal (sarıkök)
Nəhayət, zerdeçal kimi bəzi qidalı ədviyyatlar da uzunömürlülüyü dəstəkləyə bilər. Zerdeçal daha uzun yaşamaq üçün faydalı ola biləcək flavonoidlər kimi fitonutrientlərlə zəngindir. Zerdeçalda tapılan curcumin (bitki birləşmələrinin başqa adı) kimi fitonutrientlər bədəndəki iltihabı və beyin kimi hədəf bölgələri azaltmaqla ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.