Uşaqlara qamburger yedirməyin! Bu mikroblar var…

Uşaqlara qamburger yedirməyin! Bu mikroblar var…

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Mikroplastiklərlə çirklənmiş təkcə dəniz məhsulları deyil. Yeni bir araşdırmada elm adamları ət nümunələrinin və ət alternativlərinin, o cümlədən toyuq göbələkləri, mal əti biftekləri, balıq filesi və bitki mənşəli burgerlərin təxminən 90%-də mikroplastiklər tapdılar, Environmental Pollution yazır.
Tribunainfo.az yazır ki, planetin okeanlarında şok edici dərəcədə çox miqdarda plastik olması səbəbindən dəniz məhsullarının tez-tez mikroplastiklərlə çirkləndiyi çoxdan sənədləşdirilmişdir. Məsələn, 2017-ci ildə aparılan bir araşdırma, müntəzəm olaraq balıq və qabıqlı balıq yeyən insanların ildə 11.000-ə qədər mikrohissəcik istehlak edə biləcəyini göstərdi.
Bununla belə, indiyə qədər mal əti və toyuq kimi quru zülal mənbələrində plastikin yayılması ilə bağlı nisbətən az araşdırma aparılmışdır. Bu sualın altına düşmək üçün Okean Mühafizəsi və Toronto Universitetinin alimləri yüksək işlənmiş protein qidaları və minimal işlənmiş “təzə” qidalar da daxil olmaqla 16 növ protein nümunəsi götürdülər.
Bunlara Alyaska pollok filesi, başsız/qabıqlı ağ körfəz karidesi, başsız/qabıqlı Key West çəhrayı karides, toyuq döşləri, donuz pirzolası, sirloin biftekləri, üyüdülmüş pollock balığının barmaqları, çörəkli karides, toyuq göbələkləri, həmçinin külçələr, balıq barmaqları və bitki daxildir. – əsaslı mal əti.

Məhsulların 88 faizi nanoplastikadan ibarət idi ki, elm adamları onların sağlamlıq üçün naməlum nəticələri olan həyati orqanlarda toplana biləcəyindən qorxdular.

Üstəlik, mikroplastik çirklənmənin okean mənşəli zülallarda olduğu kimi qurudakı zülallarda da geniş yayıldığını tapdılar. Eyni şəkildə, ultra emal edilmiş və təzə qidalar arasında mikroplastik konsentrasiyalarda statistik fərq tapmadılar.

“Pəhrizinizdə mikroplastiklərdən qaçmaq üçün “bundan az və daha çox yeyin” kimi nəticələr çıxarmaq cazibədardır; lakin hal-hazırda biz çox istifadə edilən qidaların mikroplastik tərkibi haqqında çox az şey bilirik. Tədqiqatımız bu biliyə əlavələr edir, həm də böyük mənzərəni, o cümlədən bu mikroplastiklərin haradan gəldiyini və insan sağlamlığı üçün potensial riskləri daha yaxşı başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac olduğunu nümayiş etdirir,” Toronto Universitetindən tədqiqatın həmmüəllifi Madeleine Milne deyir.