Günə sağlam başlamağın başqa bir yolu protein kokteyllərinə və ya buzlu meyvə pürelərinə müraciət etməkdir.
Yumurta, soya və ya noxud zülalları mövcud protein tozu seçimlərindən yalnız bir neçəsidir. Bununla belə, zərdab proteininin orqanizm tərəfindən çox tez mənimsənildiyini bilmək faydalıdır. Üstəlik, zərdab özü ilə bir çox müxtəlif sağlamlıq faydaları gətirir və həmçinin iştahı digər zülal növləri ilə müqayisədə daha intensiv şəkildə azaldır.
Məlumdur ki, zərdab karbohidratlı yeməklərin bir hissəsi kimi qəbul edildikdə qan şəkərinin səviyyəsini azaldır. Artıq çəki itirərkən və ya qocalarkən əzələ kütləsini saxlamağa kömək etdiyini deməyək.
Zülal tozunun hansı növündən asılı olmayaraq, zülalla zəngin bir içki səhər rutininizin doyurucu hissəsinə çevriləcək. Lif və antioksidant tərkibini artırmaq üçün içkinizə meyvə, göyərti, qoz yağı və ya toxum əlavə etməyə cəhd edə bilərsiniz.
MEYVƏLƏR
Meyvə növləri qidalandırıcı səhər yeməyinin doyurucu elementi kimi işləyə bilər. Bütün meyvə növləri bol kalium, vitamin və lif ehtiva edir, lakin kalorili məzmun baxımından nisbətən zəifdir. Növündən asılı olaraq, bir fincan meyvə dilimində təxminən 80-130 kalori var.
Xüsusilə sitrus meyvələrində C vitamininin tərkibi son dərəcə zəngindir. Məsələn, bir böyük portağal tək başına bütün gündəlik tövsiyə olunan C vitamini miqdarını ödəyə bilər.
Meyvələr də yüksək lif və su tərkibi sayəsində son dərəcə doyurucudur. Meyvələrinizi yumurta, pendir və ya qatıqla yeyərək son dərəcə balanslı bir səhər yeməyi edə və saatlarla tox qala bilərsiniz.
KƏTAN TOXUMU
Son dərəcə zəngin lif tərkibi ilə kətan toxumu saatlarla ac qalmamaq üçün ideal vasitələrdən biridir. İnsulin həssaslığını tənzimləyir, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salır və hətta döş xərçəngindən qoruyur. Yalnız 2 xörək qaşığı kətan toxumunda 3 q protein və 4 q lif var. Səhər yeməyinizin lif və antioksidant tərkibini kəsmik və ya buzlu meyvə içkilərindəki kətan toxumu ilə əlavə etməklə artıra bilərsiniz. Ancaq üyüdülmüş kətan toxumu almağı və ya özünüz üyütməyi unutmamalısınız; Çünki bütün kətan toxumu bağırsaq tərəfindən sorula bilməz.
KƏSMİK
Tərkibindəki yüksək protein sayəsində kəsmik maddələr mübadiləsini sürətləndirir, toxluq hissi yaradır və aclıq hormonu olan qrelinin ifrazını ləngidir. Məlumdur ki, kəsmik ən az yumurta qədər doyurucudur. Tam yağlı kəsmik, tərkibindəki konjugelinoleik turşu sayəsində arıqlamağı da asanlaşdırır.
Səhər yeməyinizin daha da qidalı olmasını istəyirsinizsə, kəsmiyi meyvələr, üyüdülmüş kətan toxumu və ya doğranmış qoz-fındıq ilə istehlak etməyə çalışın.