Tərəvəzin faydalılığı artırılır – Alimlərin yeni kəşfi

Tərəvəzin faydalılığı artırılır – Alimlərin yeni kəşfi

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Rusiyalı alimlər tərəvəzin faydalı xüsusiyyətlərinin artırılması istiqamətində yeni təklif irəli sürüblər. Tədqiqat müəlliflərinin sözlərinə görə, bunu, təzə tərəvəzin tərkibində antioksidantların miqdarının ultrabənbənövşəyi şüalanma yolu ilə etmək olar.Tədqiqtın nəticələri «Heliyon» jurnalında dərc olunub.

İmmanuel Kant adına Baltik Federal Universitetindən olan tədqiqatçılar Kemerovo Dövlət Universitetindən olan həmkarlprı ilə birgə ultrabənövşəyi şüalanmanın pomidora (tomat) təsirini öyrəniblər. Alimlərin sözlərinə görə, ultrabənövşəyi şüalanma pomidora təsir edərək, onun tərkibində antioksidantların miqdarını artırır.

«Sağlamlığı qorruyub saxlamaq və uzun yaşaman üçün doğru qidalanmaq lazımdır – rasionda meyvə və tərəvəzin iştirakı ilə. Sübut olunub ki, antioksidantlar onkoloji və ürək-damar xəstəliklri riskini aşağı salmaq xüsusiyyətinə malikdir, həm də uzunömürlüyü təmin edir» – İ.Kant adına İnstitutun direktoru Olqa Babiç qeyd edir.