Ölü dəri hüceyrələrinin məsamələri tıxanması, stress, bakteriyalar və düzgün olmayan dəriyə qulluq rejimi kimi bir çox faktor sızanaqların əmələ gəlməsinə yol aça bilər. Mütəxəssislər qidalanma vərdişlərinin də dəri sağlamlığına əhəmiyyətli təsirləri olduğunu ifadə edərək, sızanaq və sızanaq əmələ gəlməsini tətiklədiyi düşünülən 4 qidanı açıqlayıblar.
Tribunainfo.az NTV-yə istinadən həmin 4 qidanı təqdim edir.
SÜD MƏHSULLARI
Bir çox araşdırma göstərir ki, süd məhsulları xüsusilə yeniyetmələrdə sızanaqların şiddətini artıra bilər. İki araşdırma, müntəzəm olaraq süd və ya dondurma istehlak edən gənc yetkinlərdə sızanaqların əmələ gəlməsi ehtimalının dörd dəfə daha çox olduğunu müəyyən edib.
Südün sızanaqlara təsiri hələ dəqiq bilinməsə də, bəzi araşdırmalar süd məhsullarının sızanaqları tətikləyəcək insulin səviyyəsini artıra biləcəyini göstərir. Digər tərəfdən, inək südünün sızanaqların inkişafı ilə əlaqəli ola biləcəyi fərz edilir, çünki tərkibində qaraciyərin daha çox IGF-1 istehsalını stimullaşdıran amin turşuları var.
RAFİNƏLƏNMİŞ KARBOHİDRATLAR
Qan şəkəri artdıqda, insulin səviyyəsi də artır, çünki insulin qan şəkərini hüceyrələrə daşımağa kömək edir. Bununla belə, yüksək insulin səviyyələri; Diabet, ürək xəstəliyi və sızanaq kimi müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. İnsulin həmçinin androgen hormonlarını daha aktiv edir və insulinə bənzər böyümə faktoru 1 (IGF-1) səviyyəsini artırır, bu da dəri hüceyrələrinin sürətli böyüməsinə və sebum istehsalının artmasına səbəb olur və beləliklə, sızanaqların yaranmasına yol açır.
FAST FUDLAR
Çinli yeniyetmələr və böyüklər üzərində aparılan bir araşdırma, yüksək yağlı pəhrizlərin sızanaq riskini 43 faiz artırdığını göstərib. Eynilə, tez-tez qızardılmış qidaları istehlak edənlərin sızanaq riskinin yüzdə 17 artdığı aşkar edilmişdir. Bununla birlikdə, fast food istehlakının sızanaqlara təsirini izah etmək üçün daha çox araşdırma tələb oluna bilər, çünki bu mövzuda aparılan tədqiqatlar əsasən öz-özünə bildirilən məlumatları nəzərdən keçirmişdir.
ŞOKOLAD
1920-ci illərdən bəri sızanaqların tətikçisi olduğu irəli sürülən şokoladın dəri sağlamlığına təsiri ilə bağlı müzakirələr hələ də davam edir.
Bir araşdırmada, gündə 25 qram tünd şokolad istehlak edən sızanaqlara meylli kişilərdə cəmi 2 həftə sonra daha çox sızanaq lezyonları var idi. Başqa bir araşdırma, gündəlik 100 faiz kakao tozu kapsulları verilən kişilərdə plasebo qrupundan daha çox sızanaq lezyonuna sahib olduğunu aşkar etdi.
Bununla belə, şokoladın sızanaq əmələ gəlməsinə meylli olub-olmadığı barədə hələ də dəqiq məlumat yoxdur.
Dəniz