Sərt qidalar yemək arıqlamaq üçün təsirli bir üsuldur

Sərt qidalar yemək arıqlamaq üçün təsirli bir üsuldur

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Hollandiyanın Wageningen Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, alma, bişmiş düyü və təzə salat kimi xırtıldayan, bərk qidalar yemək arıqlamağa kömək edir və daha uzun müddət toxluq hissi verir.

Editor.az bu barədə American Journal of Clinical Nutrition-a istinadla xəbər verir. Araşdırmada 50 nəfər iştirak edib. .

Təşkilatçılar dörd nahar variantı təklif etdilər; bunlardan ikisi ultra-işlənmiş, ikisi isə minimal işlənmiş kimi təsnif edilmişdir. Ultra emal olunmuş qidalar dad artırıcılar, konservantlar, tatlandırıcılar və emulqatorlardan istifadə etməklə sənaye şəraitində istehsal olunur. Hər kateqoriyada bir maddə daha sərt və xırtıldayan idi, bu da tez yeməyi çətinləşdirirdi, digəri isə çeynəmək daha asan bir quruluşa sahib idi. “Sərt” yeməklərə yumşaq kartof püresi əvəzinə qaynadılmış düyü, kələm əvəzinə xırtıldayan salat və balıq filesi toyuq döşü ilə əvəz edilmişdir. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, sərt, xırtıldayan qidaları seçən insanlar yemək zamanı yumşaq qidaları seçənlərə nisbətən 26% daha az kalori istehlak edirlər. İntensiv çeynəmə böyük bir hissənin yeyilməsi ilə bağlı subyektiv bir hiss yaradır. Bu, emosional yemək riskini azaltmağa və arıqlamağa kömək edir.