Yüksək qan şəkəri səviyyələri metabolik sindromlara səbəb olur və bir çox xəstəliyə meylli ola bilər.
Tribunainfo.az Sabah-a istinadən xəbər verir ki, həyati təhlükəsi ola biləcək ciddi xroniki xəstəliklərə səbəb ola bilən şəkər xəstəliyi ilə mübarizədə xüsusilə necə yediyiniz böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Ancaq bəzi qidalar diabetə qarşı qalxana çevrilə bilər.
Qan şəkəri səviyyəsinin balanssızlığı tip 2 diabetin xroniki nəticəsidir. İnsulin qanda şəkər tarazlığını qoruyan hormondur. Ancaq tip 2 diabet insulin istehsalını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, bu da qan şəkərinin səviyyəsini artırır. Yüksək səviyyələrin vurma təsirlərindən qaçınmaq üçün alternativ üsullar tapmaq çox vacibdir.
Tədqiqat yüksək qan şəkəri səviyyəsini aşağı salan bir sıra qidalanma proqramları haqqında yeni məlumatlar əldə etmişdir. Ən perspektivlilərindən biri almanın tərkibindəki şəkərləri fermentləşdirən və sirkənin aktiv maddəsi olan sirkə turşusuna çevirən “alma sirkəsi”nin inkişafı olmuşdur.
Bu araşdırma Clinical Nutrition ESPEN jurnalında dərc olunub. Gündə 20 mililitr alma sirkəsi sirkəsinin təsirini qiymətləndirmək üçün səkkiz həftəlik paralel tədqiqatda 2-ci tip diabetli yetmiş nəfər təsadüfi olaraq müdaxilə və nəzarət qrupuna təyin edildi. İyirmi ml alma sirkəsi dörd çay qaşığına bərabərdir.
Tədqiqatın nəticələri, alma suyu sirkəsi ilə müdaxilənin qan şəkərini “əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra” biləcəyini irəli sürdü.
Qandakı qlükoza qan şəkərinin səviyyəsini təyin etməyə imkan verir. Yüksək qan şəkəri səviyyəsinə səbəb olan risk faktorlarından qaçmaq üçün hansı qidaların glisemik indeksinin (GI) yüksək və aşağı olduğuna diqqət yetirmək çox vacibdir.