Ramazanda arıqlamaq üçün nə etməliyik?

Ramazanda arıqlamaq üçün nə etməliyik?

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Ramazanda sağlam qidalanaraq, mütəxəssislərin dediklərinə qulaq asmaqla kökəlməmək, hətta arıqlamaq da mümkündür! Oruc tutanda arıqlamağın sirləri…

Tribunainfo.az HaberTürk-ə istinadən xəbər verir ki, Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Dyt. Ayça Ilıca Murat Ramazan ayında sağlam qidalanma nümunəsi haqqında bilmək lazım olanları izah etdi.

Ramazan ayının gəlişi ilə cəmiyyətimizin qidalanma tərzində böyük dəyişiklik baş verir. Günün çox hissəsi yemək yemədiyi üçün sahur və iftar süfrələrinə xüsusi diqqət yetirilir. Səhər yeyilən sahur süfrəsi, bütün günü ac qaldıqdan sonra açılan iftar süfrəsi çox diqqətlə hazırlanır. Yemək vərdişlərindəki bu dəyişikliyə bağlı olaraq, diqqət edilmədikdə sağlamlıq problemləri yarana bilər. Əslində bu dövrdə məqsəd adekvat və balanslı qidalanma olmalıdır.

Kafi və balanslı qidalanma insanın ehtiyac duyduğu enerjinin gün ərzində balanslı şəkildə paylanması və hər yeməkdə hər qida qrupundan istehlak etməyə çalışması deməkdir. Bunlara əməl edilməzsə, həzm çətinliyi, mədə və bağırsaqlarda həddindən artıq qaz yığılması, təzyiqin ani yüksəlməsi və buna bənzər pozulmalar, xəstə və yaşlı insanlarda daha da ciddi problemlər yarana bilər. Daha az yemək yemək gün ərzində yorğunluğa, konsentrasiyanın azalmasına, qan şəkərinin azalmasına və yuxululuğa səbəb olur. Bu səbəbdən xüsusilə şəkərli diabet, təzyiq və ya ürək problemi olan insanlar həkimə müraciət etmədən oruc tutmamalıdırlar.

Qidalanma modellərinin insan sağlamlığına müsbət təsirlərini araşdıran araşdırmalar göstərir ki, “Aralıq dənizi pəhrizi” ürək sağlamlığı və diabet kimi xəstəliklərə müalicəvi və qoruyucu təsirləri ilə reytinqdə birinciliyini qoruyur. Pəhriz nümunəsi kimi izah edilə bilən Aralıq dənizi qidası, sərt qayda və nümunələri olmadığı və meyvə, tərəvəz, tam taxıl, paxlalılar, qoz-fındıq istehlakını dəstəklədiyi üçün Ramazan dövründə tətbiqi ən sağlam və asan qidalanma modelidir.

Bu pəhrizdə işlənmiş qidalar, əlavə edilmiş şəkər Rafinə edilmiş taxıl və taxılların istehlak edilməməsi oruc tutanları həzmsizlik, mədə yanması, xüsusilə yeməkdən sonra bağırsaq hərəkətlərində mənfi dəyişikliklər kimi xoşagəlməz təsirlərdən qoruyur. Aralıq dənizi pəhrizinə keyfiyyətli zeytun yağı, zeytun, turş çörək, zeytun, pendir, xüsusilə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, şəkəri az olan meyvələr, qoz-fındıq, paxlalılar və ən əsası balıq daxildir.Sağlam yağların istehlakına əsaslanan Aralıq dənizi pəhrizi, digər pəhrizlərlə müqayisədə quş əti və qırmızı ət baxımından zəngindir.Ətin nəzarət edilən miqdarda istehlak edilməsi və yumurta, qatıq, pendir kimi heyvani məhsulların nisbətən az yeyilməsi Aralıq dənizi pəhrizini fərqləndirən elementlər arasındadır.

Nə yeməməli olduğunuza gəlincə: Aralıq dənizi pəhrizində emal olunmuş ət (salam, kolbasa və s.), yüksək şəkərli meyvə və desertlər, duzlu qoz-fındıq, qazlı və şəkərli içkilər (xüsusilə meyvə şirələri), şəkərli və yağlı xəmir xörəklərinin yeri yoxdur. Bunların xaricində qırmızı ət, yumurta, toyuq kimi qidaların az miqdarda istehlak edilməsi tövsiyə edilir. Ağ çörək kimi taxıl dəyəri az olan qidalara üstünlük verilmir.Ramazan ayında Aralıq dənizi pəhrizinə əməl olunarsa sahur vaxtı omlet, zeytun, çörək, qatıq, yulaf və təzə meyvə kimi səhər yeməyinə üstünlük verilə bilər.