Vitamin və mineral mənbəyi kimi tanınan və sağlam qəlyanaltı sayılan qoz-fındıq, həddindən artıq istehlak edildikdə insan orqanizmi üçün zərərli qidaya çevrilir. mütəxəssis Dr. Müəllim Üzv Hüseyn Taşkıran qoz-fındıqların təzə, müxtəlif və az miqdarda istehlak edilməsinin lazım olduğunu, əks halda bir çox xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini söylədi.
Tribunainfo.az CNN-ə istinadən xəbər verir ki,Dr. Müəllim Üzv Hüseyn Taşkıran fındıqların təzə, müxtəlif və az miqdarda istehlak edilməsi lazım olduğunu, əks halda bir çox xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Dr. Müəllim Üzv Taşkıran qoz-fındıqların zəngin tərkibə malik olduğunu və bir ovucda yeyildikdə orqanizmə bir çox faydası olduğunu ifadə edərək, “İstehlak etdiyimiz qidalar bədən sistemlərimizin işləməsi və sağlamlığımızla yaxından əlaqəlidir. Bu mənada qoz-fındıqlara baxdığımızda mikro və makro elementlər baxımından çox zəngin tərkibə malikdir. Fındıq sağlam qidadır və tərkibindəki mikroelementlər, fitonutrientlər, antioksidantlar, doymamış Omeqa 3 yağ turşuları və vitamin və minerallar sayəsində ciddi müsbət təsirlərə malikdir. Ancaq qoz-fındıqların tərkibində karbohidratlar və kalorilər də olduğundan, həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi zərərlərlə qarşılaşa bilərik. Bu səbəblə hər gün bir ovuc qoz-fındıq qəbulunun tərkibindəki vitamin və minerallar baxımından bədənimizə bəzi müsbət təsirləri var. Məsələn, qoz-fındıq həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Tərkibindəki E vitamini sayəsində dərinin gözəlləşməsinə töhfə verir. Beyin və nevrologiya baxımından da ciddi faydaları var. Fındıq immunitet sistemi ilə bağlı bir çox problemə müsbət təsir göstərir. “Eyni zamanda dırnaqlarımızda və daxili orqanlarımızda yarana biləcək pozğunluqların qarşısını almaq qabiliyyətinə malikdir.