Yüksək hərarəti salan dərmanlarla yanaşı bəzi qidalar tərkibindəki vitaminlər, minerallar və zülallarla orqanizmdə iltihabı azaltmağa, hüceyrələrin sağalmasını sürətləndirməyə, virus və bakteriyaları bədəndən çıxarmağa kömək edir.
Tribunainfo.az HaberTürk-ə istinadən xəbər verir ki, payız-qış aylarında xəstəliyin ən çox görülən əlamətlərindən biri, şübhəsiz ki, yüksək hərarətdir.
Demək olar ki, hamımızı qorxudan yüksək hərarət, əslində immunitet sistemimizin bədənimizdəki virus və bakteriya kimi arzuolunmaz işğalçıları aradan qaldırmaq üçün istifadə etdiyi üsullardan biridir. Ancaq qızdırma çox yüksəldikdə bədənimizdə titrəmə, üşümə, halsızlıq kimi problemlər yaranır. Yüksək hərarəti azaltmaq üçün dərman qəbul etməklə yanaşı, immunitet sistemini gücləndirmək üçün adekvat və balanslaşdırılmış qidalanma çox vacibdir.
SOMON
Somon, xəstə olduğunuz zaman seçə biləcəyiniz ən yaxşı protein mənbələri arasındadır. Bunun səbəbi yumşaq quruluşu sayəsində asanlıqla istehlak edilə bilməsi və tərkibindəki EPA və DHA kimi omeqa-3 yağ turşuları sayəsində antiinflamatuar təsir göstərərək immun sisteminizin daha təsirli işləməsinə kömək etməsidir.
SARIMSAQ
Tədqiqatlar sübut edib ki, sarımsağın tərkibindəki kükürd birləşmələri, xüsusən də “allisin” maddəsi antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində yüksək hərarəti azaltmağa kömək edir. Xəstə olduğunuz zaman yeməyinizə sarımsaq əlavə etmək, tərkibindəki allisin maddəsi sayəsində soyuqdəymə və ya qrip əlamətləri ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
ZEYTUN YAĞI
Aralıq dənizi pəhrizinin əsasını təşkil edən sızma zeytun yağı, istehlak edə biləcəyiniz ən sağlam yağ növüdür. Zeytun yağı tərkibindəki “oleokantal” maddəsi sayəsində hüceyrə zədələrini bərpa edən, iltihabı və yüksək hərarəti azaldan xüsusiyyətlərə malikdir. Oleokantal maddənin effektivliyi o qədər güclüdür ki, onun dərmanlar qədər təsirli olduğu düşünülür və bununla bağlı araşdırmalar aparılır.
QARA İSTİOT
Qara bibər sərbəst radikalların hüceyrələrinizə zərər verməsinin qarşısını alan güclü antioksidant olan “piperin”lə zəngindir. Piperin maddəsi bədəndə iltihabı azaldır; Tədqiqat nəticəsində sübut edilmişdir ki, o, nəfəs almağı yaxşılaşdırır, ağrıları və qızdırmanı azaldır. Qidalanma
ZƏNCƏFİL VƏ ZƏRDƏÇAL (SARIKÖK)
Zəncəfil bədənin müqaviməti azaldıqda ağrı kəsici və qızdırma salıcı təsirləri ilə sizə ən yaxşı kömək edə biləcək bitkilərdən biridir. Bu faydaların əksəriyyəti zəncəfilin tərkibindəki “gingerol” adlı aktiv tərkib hissəsidir. Zərdəçal “curcumin” adlı əsas aktiv tərkib hissəsi sayəsində ağrı kəsici və qızdırmasalıcı təsirləri ilə kömək edə bilən ən yaxşı otlar arasındadır. Zəncəfil və zərdəçalın təsirini itirməməsi üçün mütləq toz deyil, təzə formada istehlak edin.
BULYON
Toyuq bulyonu ilə hazırlanan şorbalar bədəninizin ehtiyac duyduğu bütün vitaminləri, mineralları və zülalları ehtiva edir. Xüsusilə, zülalın quruluş bloku olan amin turşusu N-asetilsistein; Çöldən gələn bakteriyaları tutan və bədəndən çıxaran selikli təbəqənin daha effektiv işləməsinə kömək edir. Bakteriyalar bədəninizdən uzaqlaşdıqca qızdırmanız düşməyə başlayır. Bununla belə, toyuq bulyonu hazırlayarkən, tərkibində çoxlu kalori olduğu üçün qaynadıqdan sonra üzərinə yığılan yağ qatını ayırmağı unutmayın. Kənd toyuğu və ya həyət toyuğu olmasına diqqət edin.
İTBURNU
İtburnu antioksidant maddə olan və meyvələrə qırmızı-mavi rəng verən “antosiyanin” piqmenti ilə zəngin qidadır. Antosiyanin güclü antiinflamatuar, antiviral və immun gücləndirici təsirlərə malikdir. Bu xüsusiyyətləri sayəsində qızdırmanın azalmasına kömək edir. Xəstəlik prosesində gündə 2 stəkan itburnu çayı içə bilərsiniz. Bundan əlavə, qaragilə, moruq və böyürtkən antosiyanin piqmenti ilə zəngin qidalar sırasındadır.