Qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı bu xəstəliyə səbəb olur

Qırmızı ətin həddindən artıq istehlakı bu xəstəliyə səbəb olur

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Ümumi Cərrahiyyə və Qastroenterologiya Cərrahiyyə Mütəxəssisi Dr. Mehmet Güzel qırmızı ət məhsullarından qaçınılması lazım olduğunu və həddindən artıq istehlakın kolon xərçəngi riskini artırdığını ifadə etdi.

Tribunainfo.az CNN-ə istinadən xəbər verir ki,Malatya Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasında çalışan Ümumi Cərrahiyyə və Qastroenteroloji Cərrahiyyə Mütəxəssisi Dr. Mehmet Güzel, 2022-ci il məlumatlarına görə, Türkiyədə ildə 22 min insana kolon xərçəngi diaqnozu qoyulduğunu və onlardan təxminən 12 mini dünyasını dəyişdiyini bildirib.

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəliklərindən sonra ən çox ölümə səbəb olan xəstəlik növü kolorektal xərçəng olduğuna diqqət çəkən Ümumi Cərrahiyyə və Qastroenterologiya Cərrahiyyə Mütəxəssisi Dr. Mehmet Güzel, “Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəliklərindən sonra ən çox ölüm səbəbi qalın bağırsaq xərçəngidir. Xərçəng xəstəlikləri arasında ağciyər, süd vəzi və prostat xərçəngindən sonra dördüncü sırada müşahidə edilir.