Mixək tək çaya ətir vermək üçün istifadə edilmir. Onun sağlamlıq üçün bir çox müsbət tərəfləri də mövcuddur.
Tarix boyu mixək ən yaxşı şirin və ətirli ədviyyat kimi tanınıb. Tədqiqatlar göstərib ki, mixəklərdəki birləşmələr qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləmək və qan şəkəri səviyyələrini tarazlaşdırmaq da daxil olmaqla, çoxsaylı sağlamlıq faydalarına malikdir.
Qərənfildə lif, vitaminlər və minerallar var, buna görə də yeməyinizə ləzzət əlavə etmək üçün bütöv və ya üyüdülmüş mixəklərdən istifadə bəzi vacib qidaları təmin edə bilər.
Mixək ən zəngin antioksidant mənbələrindən biridir. Antioksidantlar olaraq, oksidləşdirici stressi azaldan və xroniki xəstəliklərin inkişafına kömək edə bilən maddələrlə zəngindir. Qərənfildə olan eugenol təbii antioksidant kimi fəaliyyət göstərən birləşmədir. Bir laboratoriya araşdırmasına görə, eugenol sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici zərəri dayandırmaqda E vitaminindən beş dəfə yaxşıdır. Digər antioksidanlarla zəngin qidalarla birlikdə pəhrizinizə mixək əlavə etmək ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün yaxşı bir yol ola bilər.
Qərənfildə olan birləşmələrin xərçəngin qarşısını ala biləcəyini göstərən bəzi araşdırmalar var. Bir elmi araşdırma aşkar edib ki, mixək ekstraktı şişlərin böyüməsini dayandırmağa kömək edir və xərçəng hüceyrələrində hüceyrə ölümünü təşviq edir. Digər bir laboratoriya araşdırması, konsentratlaşdırılmış mixək yağı özofagus xərçəngi hüceyrələrinin 80% -ində hüceyrə ölümünə səbəb olduğunu müəyyən edib.
Bunun üçün tez-tez çayınıza, içdiyiniz şirəyə mixək qata bilərsiniz. Eyni zamanda gündə 2 ədəd mixək udmanız məsləhətdir. Həm qaraciyərinizi təmizləyəcək, həm də xərçəngdən qoruyacaq. Eyniz zamanda immuniteti gücləndirib, qaraciyər piylənməsinin qarşısını alacaq.