Qara tut iyun, iyul və avqust kimi yay aylarında ümumiyyətlə təzə halda istehlak edilə bilən bir meyvədir. Qısa mövsümündə istehlak edilə bilən bu yay meyvəsi sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Bəs qara tutun hansı faydaları var? Anti-diabet xüsusiyyətlərindən həzm sağlamlığını dəstəkləməyə qədər bir çox funksiyası olan qara tutun sizə 7 faydası var!
Tribunainfo.az Habertürk-ə istinadən 7 faydanı təqdim edir:
1. MİKROBLARA QARŞI QORUYUCU TƏSİRİ
Eurasian Food Science and Technology jurnalında 2020-ci ildə dərc edilən araşdırmaya görə, qara tut bacillus subtilis və streptococcus mutans kimi müxtəlif bakteriyalara qarşı aktiv və güclü təsirə malikdirBaşqa bir araşdırmada qara tut yarpaqlarından təcrid olunmuş 6 komponentin orqanizmdə meydana gələn bir çox bakteriyaya qarşı antibakterial təsir göstərdiyi məlumdur.
2. ALZHEYMERİ AZALDIR
Qara tut meyvəsində olan amiloid beta peptid Alzheimer xəstəliyinin amillərini azalda bilər və yaddaş itkisinin qarşısını alır. Başqa sözlə, tədqiqat göstərir ki, bu birləşmə neyrotoksikliyin və fibril əmələ gəlməsinin zəifləməsinin qarşısını alaraq yaddaş itkisinin qarşısını almaqda təsirli ola bilər.
3. Arıqlamağınıza kömək edə bilər
Qara tut suyu sağlam içki hesab olunur. Tərkibindəki antioksidantlar ürək sağlamlığı üçün faydalıdır və eyni zamanda aclığı yatıraraq arıqlamağa kömək edə bilər.
4. XƏRÇƏNGLƏRDƏN QORUYA BİLƏR
Qara tut meyvəsinin antosiyaninlə zəngin olması onun mədə xərçənginin yaranmasının qarşısını almaq üçün istifadə oluna biləcəyini göstərir. Bundan əlavə, tərkibindəki bəzi komponentlər, məsələn, Helicobacter pylori şiş meydana gəlməsinin qarşısını ala bilər.
5. ŞƏKƏR ƏLEYHİNƏ XÜSUSİYYƏTLƏRİ VAR
Diabet dünyada təxminən 425 milyon insana təsir edir. 2023-cü ildə Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, qara tut yarpaqları, meyvələri və qabığı dünyanın bəzi yerlərində şəkər xəstəliyinə qarşı dərman kimi istifadə olunur, yəni qan şəkərinin səviyyəsini azaltmaqda təsirli olduğu düşünülür.
6. HƏZMİN SAĞLAMLIĞINA TƏSİR EDƏ BİLƏR
Digər meyvə və tərəvəzlər kimi qara tutda da çoxlu pəhriz lifi var. Pəhriz lifi nəcisin həcmini artıraraq və həzm sistemində qidanın hərəkətini sürətləndirərək həzminizi yaxşılaşdırmağa kömək edir. Beləliklə, qəbizliyi, şişkinliyi və krampları azalda bilər.
7. ÜRƏK-DAMARLARIN QORUNMASINI TƏMİN EDƏ BİLƏR
Ürək-damar pozğunluqları ürəyə və qan damarlarına təsir edir və bütün dünyada ölümün əsas səbəbidir. Ancaq tərkibindəki kalium sayəsində qara tut qan təzyiqini tənzimləyərək ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər.
Mənbə: International Journal of Molecular Sciences, Web MD, Eurasian Journal of Food Science and Technology