Rəngi qədər sağlamlığa faydaları ilə də süfrələrimizi bəzəyən bu tərəvəz xüsusilə turşu və ya salatlarda istehlak edilir.
Tribunainfo.az Hürriyet-ə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssis Dietoloq Didem Yıldız Küçük yüzdə 87 su, yüzdə 8 karbohidrat və yüzdə 2-3 lifdən ibarət sağlamlıq qaynağı olan çuğundurun faydalarından danışıb.
Alzheimerdən qoruyur
Qırmızı çuğundur tərkibindəki C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Yaş irəlilədikcə beyinə qan axını yavaşladığı üçün koqnitiv funksiyalar da tədricən azalır. Beyin hüceyrələrinə qan tədarükünün azalması demans və Alzheimer xəstəliyi ilə əlaqələndirilir.
Bədənimizdə azot oksidinin miqdarının azalması beyinə qan axını və beyindəki hüceyrə rabitəsini poza biləcəyi üçün bu vəziyyət xroniki hala gələrsə, beyin zədələnməsinə və idrak funksiyalarının pisləşməsinə səbəb olur.
Qırmızı çuğundur beynin qanla təmin edilməsində və koqnitiv funksiyaların optimal icrasında mühüm rol oynayır, tərkibindəki nitrat sayəsində orqanizmdə azot oksidinə çevrilir.
Qan təzyiqini aşağı salır
Qida ilə qəbul edilən nitrat bədəndə nitrik oksidə qədər azalır, bu da damarları rahatlaşdırır. Bu qan dövranını yaxşılaşdırır və təzyiqi aşağı salır.
Yüksək qan təzyiqi infarkt, insult, xroniki ürək çatışmazlığı və böyrək xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Ancaq 1 orta ölçülü qırmızı çuğundurun tərkibində 106 mq natrium olduğundan, həddindən artıq istehlak yüksək təzyiq xəstələri üçün risklidir.
Xərçəngdən qoruyur!
Qırmızı çuğundura bənövşəyi rəng verən betalain də yüksək antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Bədənimiz hər gün ya xaricdən gələn, ya da öz-özünə yaranan xərçəng hüceyrələri ilə mübarizə aparır. Başqa sözlə, xərçəngdən xroniki ürək çatışmazlığına qədər bir çox xəstəliyə səbəb ola biləcək zərərli maddələrə məruz qalır.
Qırmızı çuğundurun tərkibində olan betalainin antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində bədənimiz bu hüceyrələrlə mübarizə aparır və beləliklə ürəyi qoruyur və xərçəngdən qorunur.
Bundan əlavə, qırmızı çuğundurun tərkibində olan betalain plazmada ürək xəstəliklərinə səbəb olan homosisteinin səviyyəsini aşağı salaraq ürək xəstəliklərindən qoruyur.