Mədə xərçəngi ən çox görülən xərçənglər arasında 6-cı yerdədir. Qastroenterologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Atakan Yeşil Türkiyədə son 5 ildə 50 yaşdan aşağı insanlarda mədə xərçənginin daha tez-tez aşkar edildiyinə diqqət çəkərək, səbəbləri bir-bir sadaladı.
Tribunainfo.az Milliyet-ə istinadən xəbər verir ki, prof. Dr. Atakan Yeşil, “bu artımın genetik və ya Helicobacter Pylori infeksiyası kimi digər risk faktorları ilə bağlı olduğu hələ bilinmir” deyib.
Digər xərçəng növləri kimi mədə xərçənginə daha çox yaşlılarda rast gəlinir. O qədər ki, çox yüksək nisbətdə hər 100 mədə xərçəngindən 95-i 50 yaş və yuxarı insanlarda diaqnoz qoyulur.
Dünyada mədə xərçənginin yayılması ölkədən ölkəyə dəyişir. Bu dəyişikliyi müəyyən dərəcədə regionlar arasında pəhriz fərqləri ilə izah etmək olar. Məsələn, çox duzlu qidalar istehlak edən bir pəhriz modeli mədə xərçəngi riskini artırır. Buna görə də həddindən artıq duzlu turşu qidaların məşhur olduğu Yaponiyada mədə xərçəngi çox yüksək nisbətdədir. Bundan əlavə, bəzi konservləşdirilmiş və işlənmiş qidalarda yüksək olan pəhriz vərdişi də mədə xərçəngi riskini artıra bilər.
Siqaret tüstüsü də tərkibindəki bir çox kimyəvi tərkibinə görə mədə xərçəngi üçün əhəmiyyətli bir risk faktorudur. O qədər ki, siqaret mədə xərçəngi riskini iki dəfə artırır. Siqaret çəkən və Helicobacter Pylori infeksiyası olan insanlar bu infeksiyaya yoluxmayan siqaret çəkməyənlərə nisbətən 10 dəfə daha çox risk altındadır. Eyni risk siqaret çəkmədiyi halda tüstüyə məruz qalan insanlar üçün də mövcuddur.
Mədə xərçəngi İİV (İnsan İmmunçatışmazlığı Virusu) və QİÇS-li xəstələrdə, infeksiyaya görə immun sistemi zəifləmiş xəstələrdə və orqan transplantasiyasından sonra dərman qəbul edən xəstələrdə iki dəfə çox rast gəlinir. Bunun səbəbi belə vəziyyətlərin Helicobacter Pylori kimi infeksiya riskini artıra bilməsidir.