Kifli qidalara qarşı diqqətli olmaq lazımdır. Bu qidalar kiflənibsə heç vaxt istehlak edilməməlidir.
Tribunainfo.az Hürriyet-ə istinadən xəbər verir ki, bir çox qidanın üzərində kif əmələ gələrsə istehlak edilməməlidir, çünki bu qəliblər mikotoksinlər adlanan zərərli toksinlər əmələ gətirə bilər. Bu toksinlər ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. İstehlak edilməməli olan kifli qidalara aşağıdakılar daxildir:
Yumşaq pendirlər (məsələn, Brie, camembert, qaymaqlı pendir, təzə mozzarella)
Bu pendirlərin yumşaq və nəmli quruluşu kiflərin tez bir zamanda içəriyə yayılmasına səbəb olur. Tərkibində yüksək nəmlik olduğu üçün kif sporları pendir boyunca sürətlə yayılır.
Çörək və çörək məhsulları
Çörək və digər çörək məhsullarında görünən qəliblər mikotoksin istehsal etmək potensialına malikdir. Bu məhsullar kifləndikdə, qəlib təkcə səthə deyil, həm də məhsulun içərisinə yayıla bilər. Bu səbəbdən kiflənmiş çörək və çörək məhsulları heç vaxt istehlak edilməməlidir.
Meyvələr və tərəvəzlər
Kiflənmiş meyvə və tərəvəzlər də risk yaradır. Yumşaq meyvə və tərəvəzlərdə kif sürətlə bütün məhsula yayıla bilər (məsələn, xiyar, pomidor, şaftalı, çiyələk). Sərt meyvə və tərəvəzlərdə (məsələn, yerkökü, bibər) kif səthdə qala bilər və qalın kəsildikdə istehlak edilə bilər. Bununla belə, ümumiyyətlə kiflənmiş meyvə və tərəvəzlərdən çəkinmək lazımdır.
Fındıq və paxlalılar
Fındıq (fındıq, fıstıq, qoz) və paxlalı bitkilərin üzərindəki qəliblər aflatoksin kimi son dərəcə təhlükəli mikotoksinlər istehsal edə bilər. Bu cür qidalarda kif görünürsə, qətiliklə istehlak edilməməlidir.
Süd və süd məhsulları
Qatıq, süd və yumşaq pendir kimi süd məhsullarında kif əmələ gəlməsi bu məhsulların sürətlə xarab olmasına işarədir və bu məhsulların mütləq istehlak edilməməsi lazımdır. Krem və qaymaq da yüksək rütubətli olduğu üçün kifləndikdə istehlak edilməməlidir.
Mürəbbə, marmelad, fıstıq yağı və tomat pastası
Mürəbbə, jele, marmelad və tomat pastalarında tapılan kif mikotoksinlər (sizi xəstələndirə bilən zəhərli maddə) əmələ gətirə bilər və buna görə də atılmalıdır. Yüksək şəkər tərkibinə baxmayaraq yayıla və toksinlər istehsal edə bilər.
Bişmiş yeməklər
Bişmiş qırmızı və ağ ətli yeməkləri, bişmiş taxılları və kiflənmiş makaronları istehlak etməməlisiniz. Bunların hamısı yüksək rütubətə malikdir və buna görə də səthin altında kalıbın çirklənmə ehtimalı olduqca yüksəkdir.