Sümüklərimizin gücü bədəndəki kalsium və D vitamini miqdarından asılıdır. D vitamini ehtiyacımızı müxtəlif əlavələr və ya təbii günəş işığı sayəsində qarşılaya bilərik.
Tribunainfo.az Milliyet-ə istinadən xəbər verir ki, kalsium orqanizm üçün lazım olan ən qiymətli minerallardan biridir.
Başdan ayağa bütün əzələlərin hərəkətini təmin edən kalsium orqanlara doğru hərəkət etmə xəbərini verir. Bədənimizdəki kalsiumun demək olar ki, hamısı sümüklərdə və dişlərdə saxlanılır. Məlum olur ki, dərman bizim mətbəxdə gizlidir.
Kifayət qədər kalsium almasaq nə olar?
Yetkinlərdə uzun müddətli kalsium çatışmazlığı osteoporoza səbəb ola bilər. Bu zaman sümüklər zəifləyir, kövrək olur və qırılma riski artır. Uşaqlarda və gənclərdə kifayət qədər kalsium qəbulu sümüklərin sağlam inkişafı üçün çox vacibdir. Qeyri-kafi kalsium qəbulu sümüklərin qeyri-adekvat inkişafına gətirib çıxarır.
Kalsium dişlərin güclü və sağlam olmasında mühüm rol oynayır. Kifayət qədər kalsium almamaq diş minasının zəifləməsinə, diş çürüməsinə və diş itkisinə səbəb ola bilər. Bu, həmçinin əzələ kramplarına, əzələ ağrılarına və zəifliyə səbəb ola bilər.
Kalsium təkcə sümüklərə deyil, ürəyə də təsir edə bilər. Ürək ritmini tənzimləməyə kömək edir. Çatışmazlıq nizamsız ürək döyüntülərinə və yüksək təzyiqə səbəb ola bilər. Bu vəziyyət gələcəkdə ürək xəstəliklərinə səbəb olur.
Kalsium sinir hüceyrələrinin əlaqəsi üçün də lazımdır. Onun çatışmazlığı sinirlərin düzgün işləməsinə mane ola bilər. Bu, sinir funksiyalarının pozulmasına, emosional problemlərə və konsentrasiya pozğunluğuna səbəb ola bilər.
Kalsium qəbulunu artırmaq üçün əlavələrdən istifadə etməklə yanaşı, mətbəxinizə də nəzər sala bilərsiniz. Evinizdə tapılan bir çox qida faydalı kalsium mənbəyidir. Xüsusilə əncir, xaşxaş, balqabaq, küncüt, kərəviz, çia toxumu, süd, pendir və digər süd məhsulları kalsiumla zəngindir.
Süd məhsullarının ümumiyyətlə kalsiumla zəngin olduğu düşünülsə də, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, brokoli, bamya və kələm kimi tərəvəzlərdə kalsium var. Ancaq mütəxəssislər kalsium almaq üçün ispanaq istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Bundan əlavə, tofu, soya, fındıq, çörək və sardina istehlak edilə bilər.
Veganlar üçün alternativ olaraq kalsium mineralları təmin edə biləcək müxtəlif qidalar var . Xüsusilə soya, düyü və yulaf içkilərindən kalsiumu ala bilərlər. Küncüt, tahin, paxlalılar , qəhvəyi və ağ çörək, kişmiş, gavalı, əncir və quru ərik kimi quru meyvələrin istehlakı tövsiyə olunur.