İmmuniteti gücləndirən çay – Qışda  xəstəliklərdən qoruyur

İmmuniteti gücləndirən çay – Qışda xəstəliklərdən qoruyur

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Güclü immun sistemi demək olar ki, 6 aya gəlib çıxan virusların yaratdığı xəstəliklərdən qorunmaq üçün çox vacibdir. Bu səbəbdən mütəxəssislər rəngli pəhriz tövsiyə edirlər.

Tribunainfo.az Sabah xəbər agentliyinə istinadən bildirir ki, epidemik xəstəliklərin demək olar ki, tüğyan etdiyi bu aylarda güclü immunitetə ​​sahib olmaq xəstəliklərə qarşı ən böyük qalxandır. Diyetoloq Melissa Uruçay bildirb ki, immunitet sistemimizi gücləndirmək üçün tək bir qida deyil, bir çox qida qrupu balanslı və nizamlı şəkildə qəbul edilməlidir. Bu sayədə müxtəlif vitamin və mineralların bədənə qəbulu asanlaşır. Sağlam və balanslı qidalanma, kifayət qədər yuxu, idman və az stressli həyatla birlikdə güclü immuniteti təmin edəcək.

İmmunitet sisteminin bədəni zərərli bakteriyalardan qorumaq üçün müxtəlif orqanlarda yerləşən bir sistem olduğunu ifadə edən Uruçay, “Bu sistemin yüzdə 70i bağırsaqlardadır. Balanslaşdırılmış bağırsaq mikrobiotası xəstəliklərə qarşı müqavimət yaradır. Bağırsaq mikrobiotası gücləndirilə bilər. Qatıq, kefir, turşu. Bu kimi qidalarla bağırsaq sağlamlığınızı dəstəkləyə bilərsiniz.

HƏFTƏDƏ 3 DƏFƏ BALIQ YİYİN
Mümkünsə hər səhər yumurta, pendir, tam taxıl çörəyi və bol göyərti ilə səhər yeməyinin edilməsi lazım olduğunu ifadə edən Uruçay, “Omeqa-3 baxımından zəngin yeyin. Omeqa 3 yağ turşuları, xüsusilə EPA və DHA, immunitet sisteminin performansını artıran yağ turşuları növləridir.Somon, sardina, ton balığı, skumbriya kimi yağlı balıqlar və qoz, badam və çia toxumu kimi yağlı toxumlar Omeqa-3-ün ən yaxşı qaynaqlarıdır.

C VİTAMİNİNİN QAYNAĞI BİRBƏR VƏ Brüssel kələmi.
C vitamininin orqanizm tərəfindən yığıla bilməyəcəyinə diqqət çəkən Uruçay, “Ona görə də hər gün müntəzəm olaraq istehlak edilməsi çox əhəmiyyətlidir. Məşhur inancın əksinə, naringi kimi sitrus meyvələri. Portağal və C vitamininin ən zəngin qaynaqları deyil. Xüsusilə bibər, kivi, çiyələk, Brüssel lahanası, Göyərtilər kimi qidalar C vitamininin ən yaxşı qaynaqlarıdır.

İmmuniteti gücləndirən çayın
tərkibi

1 stəkan su
1 ovuc cökə
1 noxud böyüklüyündə təzə zəncəfil
2-3 mixək
1 çubuq darçın
2-3 top qara bibər
1 çay qaşığı zerdeçal
limon dilimləri
HAZIRLANMASI: Əvvəlcə cökəni qaynar suya qoyun. 7-8 dəqiqə dəmləndikdən sonra digər inqrediyentləri əlavə edib bir neçə dəqiqə dəmləyin. Dəmləndikdən sonra süzüb içə bilərsiniz.