Bir ovuc noxud təkcə dadlı dəyil, həm də şəfa mənbəyidir. Xüsusilə yay aylarının gəlişi ilə arıqlamaq istəyənlər rahatlıqla pəhriz siyahısına noxud əlavə edə bilərlər. Tox tutmaqla yanaşı, mədə problemlərinə də yaxşı təsir edir, qan şəkərini balanslaşdırır.
Tribunainfo.az qovrulmuş noxudun faydalarını təqdim edir.
Noxudun tərkibində A, C, B6, K, E vitaminləri və selenium, maqnezium, sink, fosfat və kalsium var.
1 ovuc sarı noxudun kalori miqdarı: 55 kkal
100 qram noxudun kalori miqdarı: 270 kkal
Noxudun qida dəyərlərinə gəlincə, onun tərkibində bol miqdarda karbohidrat, zülal, yağ və pəhriz lifi var. Tam kalium qaynağı olan noxud kalsium, natrium, dəmir kimi minerallarla A, C və E vitaminləri ilə zəngin qidalar arasındadır.
Hər gün bir ovuc qovrulmuş noxudun faydalarını saymaqla bitməz. Aclıq hissini yox etdiyi üçün ilk növbədə pəhriz saxlayanların imdadına çatır.
Mədə problemlərinə qarşı yaxşı təsir göstərir. Mədə şirəsini çəkən noxud bu xüsusiyyəti ilə bir çox mədə xəstəliklərinə, xüsusilə mədə yanmasına qarşı ən yaxşı vasitədir.
İmmunitet sistemini gücləndirir. Bol vitamin və mineral ehtiva edən noxud müntəzəm istehlak edildikdə bədən müqavimətini artırır. Bu şəkildə uzun müddətdə immunitet sisteminə müsbət təsir göstərir.
Qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir. Tərkibindəki zülallar sayəsində noxud qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir. Bu təsiri ilə qan şəkərində ani dəyişikliklərin qarşısını alır və başgicəllənmə, ani aclıq, yorğunluq kimi problemlərin qarşısını alır.
Noxud həmçinin xolesterolu balanslaşdırmağa kömək edir. Noxud xolesterinin tarazlaşdırılmasını dəstəkləyir, buna görə də xolesterolu yüksək olanlar üçün xüsusilə tövsiyə olunur.
Ağız yaralarına və iltihablarına qarşı möhtəşəm çözüm. Noxud müntəzəm olaraq istehlak edildikdə bədəndə yarana biləcək iltihabların daha tez sağalmasına kömək edir. Bu xüsusiyyəti sayəsində ağızdakı yaraların sağalma prosesini də sürətləndirir.
Sümük və diş sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Tərkibindəki faydalı maddələrin, xüsusilə kalsiumun təsiri ilə noxud sümük sağlamlığına müsbət təsir edir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə dişləri sağlam saxlayır, sümüklərin inkişafına və sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Böyrəklərin sağlam fəaliyyətini dəstəkləyir. Noxudun bir çox böyrək xəstəliklərinə, xüsusilə böyrək daşlarına da müsbət təsiri var.
Dərini parlaq edir. Tərkibindəki vitaminlər sayəsində noxud hüceyrələrin yenilənmə sürətini artırır. Bu sayədə dərini çox daha canlı, parlaq, təmiz edir.
Ana südünü artırdığı deyilir. Noxudun tərkibindəki fol turşusu sayəsində ana südünün həm miqdarını, həm də keyfiyyətini artırdığı da məlumdur. Bu səbəbdən hamiləlik və laktasiya dövründə qadınların həkimləri ilə məsləhətləşərək istehlak etmələri tövsiyə olunur.
Enerji artırır və yorğunluğu aradan qaldırır. Tərkibindəki antioksidan maddələr sayəsində stress və gərginlik kimi problemlərin qarşısını alır.
Ürək bulanmasını aradan qaldırır. Diqqət probleminin qarşısını alır. Beyin inkişafı və sağlamlığı dəstəklədiyi bilinir.
Noxud çox faydalı qida maddəsi olsa da, bəzi hallarda və bəzi insanlar üçün zərərli də ola bilər. İlk növbədə xroniki qəbizlik problemi olan insanlar ehtiyatla istehlak etməlidir. Noxudun ishalın qarşısını aldığı və sağalmasına kömək etdiyi bilinir, lakin qəbizlik şikayətlərini də artıra bilər. Bu səbəblə xroniki qəbizlik problemi olan insanların noxud istehlakı ilə bağlı həkimlərinə müraciət etmələri faydalıdır.