Hazır yeməklər, souslar, konservlər, qazlı içkilər – Bu 5 xəstəliyə səbəb olurbackend

Hazır yeməklər, souslar, konservlər, qazlı içkilər – Bu 5 xəstəliyə səbəb olur

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki
Bu gün tez-tez istehlak edilən işlənmiş qidaların insan sağlamlığını təhdid etdiyini bildirən professor Onur Yaprak bəzi məhsulları sayaraq onların səbəb ola biləcəyi xəstəliklərə qarşı hər kəsi xəbərdar edib.
AZXEBER.COM xəbər verir ki, professor işlənmiş qidaların sağlamlığa mənfi təsirlərinə diqqət çəkib.
Onun sözlərinə görə, pəhrizdən alınan kalorilərin 25-60 faizinin işlənmiş qidalardan gəldiyi təxmin edilir. Qida məhsulları mexaniki və ya kimyəvi üsulla işlənir. Kimyəvi emal zamanı qidalara müxtəlif məqsədlər üçün müxtəlif kimyəvi maddələr əlavə edilir. Kimyəvi emal olunmuş qidalar, həmçinin ultra-işlənmiş qidalar, şəkər, süni inqrediyentlər, təmizlənmiş karbohidratlar və trans yağlarda yüksək olur. Buna görə də onlar bütün dünyada piylənmə və xəstəliklərə əsas töhfə verirlər
Onur Yaprak işlənmiş qidaların orqanizmdə yaratdığı 5 xəstəliyi belə izah edib:
Piylənmə: Şəkərin piylənməyə kömək etdiyi və bu daha sonra bir sıra digər xroniki xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi yaxşı sübut edilmişdir. Yüksək dərəcədə işlənmiş qidalar çox vaxt əlavə şəkərlə yüklənir, lakin “şəkər” sözü həqiqətən etiketdə görünmürsə, aldanmayın. Şəkər əvəzedicilərinin ən çox yayılmış adları qarğıdalı siropu, fruktoza, qlükoza, saxaroza və maltozadır.
Metabolik sindrom: İşlənmiş qidaların istehlakı metabolik sindromla əlaqələndirilir. Bu, ürək xəstəliyi və 2-ci tip diabetə səbəb ola biləcək bir qrup risk faktoru kimi müəyyən edilir. Metabolik sindroma yüksək xolesterin, artan bel ətrafı, yüksək qan təzyiqi və yüksək oruc daxildir.
Otoimmün xəstəliklər: 100-dən çox müxtəlif otoimmün xəstəlik var. Lakin daha çox rast gəlinənlər 1-ci tip diabet, lupus, dağınıq skleroz, revmatoid artritdir. Tədqiqatlar göstərir ki, işlənmiş qidalarda bol olan 7 ümumi əlavə bağırsaq keçiriciliyini artırır və otoimmün xəstəliklərə dəvət edir. Müəyyən edilmiş 7 əlavə qlükoza, duz, emulqatorlar, üzvi həlledicilər, gluten, mikrob transqlütaminaz və nanohissəciklərdir, hamısı emal olunmuş qida məhsullarında geniş istifadə olunur.
 
Yoğun bağırsaq və mədə xərçəngi: Bağırsaq xərçənginə nələrin səbəb olduğu dəqiq bilinmir. Amma bu xəstəliyin yaranması ehtimalını artıran bəzi amillər var:
• yaş artdıqca xərçəng, o cümlədən, bağırsaq xərçəngi ehtimalı da artır. Əksər hallarda 50 yaşdan yuxarı insanlarda rast gəlinir;
• çox miqdarda qırmızı ət və kolbasa, həmçinin bekon kimi emal olunmuş ətlər yemək;
• siqaret çəkmək;
• çox miqdarda spirtli içki içmək;
• artıq çəki və ya piylənmə;
• bağırsaqda şişə çevrilə bilən poliplərin olması.
Depressiya: İşlənmiş qidalarda yüksək pəhrizlər də artan narahatlıq və depressiya nisbətləri ilə əlaqələndirilir. Serotonin mühüm əhval-ruhiyyə stabilizatorudur. İşlənmiş qidalarda tez-tez rast gəlinən kimyəvi əlavələr bədənin sağlam serotonin səviyyəsini saxlamaq qabiliyyətini poza bilər.