Duz orqanizmimiz üçün danılmaz zəruri olan qidadır, ancaq adekvat şəkildə istehlak edildikdə… Xüsusilə ölkəmizdə duz istehlakı çox yüksəkdir. Yeni araşdırmaya görə, yeməklərə duz əlavə etmək böyrək xəstəliyi riskini 11 faizə qədər artırır. Bəs duz niyə sağlamlığımıza təsir edir? Gündə nə qədər duz istehlak edilməlidir?
Tribunainfo.az Hürriyet-ə istinadən xəbər verir ki,
Duz; Bədənimizdə suyun tutulması və əzələlərin işləməsi üçün lazımlı qida kimi tanınır. Yeməkləri emal etmək və qorumaq və yeməklərin dadını artırmaq bizim üçün istifadə etdiyimiz duzu bir az çox yedikdə ciddi xəstəliklərə səbəb olur.
Alimlər uzun illərdir bu mövzu üzərində işləyirlər. Bu yaxınlarda ABŞ-ın Luiziana ştatındakı Tulane Universitetinin tədqiqatçıları öz araşdırmalarında belə qənaətə gəliblər ki, qidaya tez-tez duz əlavə etmək ürək-damar xəstəlikləri, iflic və xərçəng kimi xəstəliklərə səbəb olur.
Bundan əlavə, yeməklərini həmişə duzlu edənlərin, heç vaxt və ya nadir hallarda duz istifadə etməyənlərə nisbətən erkən ölüm riski 28 faiz yüksək idi. Vurğulanıb ki, 50 yaşında həmişə duz əlavə edən kişi və qadınların ömrü kişilər üçün 2,3 il, qadınlar üçün isə 1,5 il qısalır.
Bu yaxınlarda ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzi (CDC) duz istehlakı ilə bağlı mühüm xəbərdarlıq etdi. JAMA Network Open jurnalında dərc olunan yeni araşdırmaya işarə edərək, CDC, yeməklərə müntəzəm olaraq duz əlavə etməyin böyrək xəstəliyi riskini yüzdə 11-ə qədər artıra biləcəyini açıqladı.