Dünyanın ən zərərli qidaları – QARA SİYAHIbackend

Dünyanın ən zərərli qidaları – QARA SİYAHI

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Sağlamlığın qorunmasında düzgün qidalanma əsas rol oynayır. Ancaq bəzən pəhrizimizə zərərsiz görünən, lakin əslində bədəni təhdid edə bilən qidalar daxildir.

Tribunainfo.az  xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, belə qidalar ömrünüzü qısaldır və xəstəliyə səbəb olur.

Emal edilmiş ət məhsulları

Kolbasa və donuz əti kimi qidalar ürək xəstəliyi riskini artıran doymuş yağ və kimyəvi konservantlarda yüksəkdir. Bu qidaların tərkibində çoxlu miqdarda duz var. Xüsusilə təhlükəli olan nitrit duzudur, istilik müalicəsi zamanı nitrozaminlərə, kanserogen maddələrə çevrilir. Ətdən tamamilə imtina etməyə hazır deyilsinizsə, tərkibində nitrit olmayan üzvi, xam qidaları seçin.

Ağ un məhsulları

Ağ undan hazırlanan məhsullarda (çörək, çörək, peçenye) orqanizmin onları emal etməsi üçün lazım olan bir çox qida maddəsi yoxdur. Ağ unun daimi istehlakı ilə vitamin və mineralların çatışmazlığı yarana bilər. Bundan əlavə, ağ un qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin artmasına kömək edir, bu da piylənmə və diabet riskini artırır. Alternativ lif və qida maddələri ilə zəngin olan bütün taxıl məhsullarıdır.

Konservləşdirilmiş qidalar

Konservləşdirilmiş pomidorun tərkibində çoxlu faydalı antioksidant likopen olsa da, problem qutunun materialındadır. Konservləşdirilmiş qidanın astarında çox vaxt hormonal balansı poza bilən və ciddi xəstəliklərin inkişafına kömək edən bisfenol A var. Ən yaxşı seçim məhsulları şüşə qablarda istifadə etməkdir.

Düyü məhsulları

Ağ üyüdülmüş düyüdə demək olar ki, heç bir qida maddəsi yoxdur, çünki bütün faydalı elementlər qabığındadır. Daha sağlam seçim lif və minerallarla zəngin olan bütün taxıllı düyüdür.

Enerji və protein çubuqları

Bir çox enerji və protein barlarında xroniki xəstəlik riskini artıran şəkərlər, süni dadlar və trans yağlar var. Ən yaxşı seçim qoz-fındıq və quru meyvələr kimi təbii maddələrdən hazırlanmış barlardır.

Donutlar və pastalar

Bu məhsullarda praktik olaraq heç bir qida maddəsi yoxdur, lakin şəkər və yağla doludur. Donuts adətən palma yağında bişirilir, bu da 3-MCPD kimi kanserogen birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bu qidaların həddindən artıq istehlakı piylənmə və ürək xəstəlikləri riskini artırır.

Şirniyyatlar

Şokolad, konfet və digər şirniyyatların tərkibində çoxlu şəkər var ki, bu da piylənmə, şəkərli diabet və digər xəstəliklərə gətirib çıxarır. Bundan əlavə, şirniyyatlarda orqanizmə lazım olan qidalar yoxdur ki, bu da vitamin və mineral çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Nişastalı qızardılmış qidalar

Kartof qızartması və çipslərin tərkibində çoxlu miqdarda akrilamid var. Bu qidaların tez-tez istehlakı ürək-damar xəstəlikləri və vaxtından əvvəl ölüm riskini artırır.

Qazlı içkilər

Kola və digər qazlı içkilər yüksək şəkər və kalori ehtiva edir ki, bu da piylənməyə və 2-ci tip diabetə səbəb olur. Hətta şirinləşdirilmiş içkilər ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərdiyi üçün sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.

Dondurulmuş pizza

Dondurulmuş pizza, xüsusən də kolbasa ilə birlikdə yüksək yağ, kalori və kimyəvi əlavələr var. Salamin tərkibindəki nitrit duzu pizzanın digər komponentləri ilə qarşılıqlı əlaqədə olduqda nitrozaminlər əmələ gətirir ki, bu da onu kanserogen edir.

Sağlamlığımızın yediklərimizlə çox əlaqəsi var, buna görə də mütəxəssislər qida seçimlərinizlə diqqətli olmağı və yüksək işlənmiş və zərərli seçimlərdən çəkinməyi məsləhət görürlər.