Son dərəcə faydalı və ləzzətli ətirli ədviyyatlar arasında qızıl hərflərlə adı yazılmışdır. Faydaları arasında qaraciyərə təsiri ilk sırada gəlir. Prof. Dr. Canan Karatay da bu ədviyyatın sirlərini tərifli sözlərlə izah edir.
Tribunainfo.az Milliyət-ə istinadən təfərrüatları təqdim edir:Osmanlı sultanları hər naharda və səfərə çıxanda yanlarında sumaq aparırdılar. Sumaq təbii dərman kimi orqanizmi təmizlədiyi üçün onun dərman olduğuna inanaraq əsrlər boyu istehlak edilmişdir. Osmanlı sultanları tərəfindən “Sultan ədviyyatı” hesab edilən sumaq son dərəcə əhəmiyyətli bir ədviyyatdır.
Sumaq güclü toksin təmizləyicisi kimi seçilir. Bu səbəbdən illərdir müalicəvi ədviyyat kimi istifadə edilən sumaq bu gün də yeməklərə turş dad vermək üçün istifadə edilir. Bundan əlavə, sumaq qaraciyər funksiyalarına böyük fayda verir.
Sumaq toxumunun immun sisteminə müsbət təsirlərini izah edən Prof. Dr. Canan Karatay sumaq çayının hazırlanmasını da paylaşıb. Prof. Dr. Karatayın sözlərinə görə, sumaq çayının müntəzəm istehlakı qaraciyərdə yığılan bütün toksinlərin təmizlənməsinə kömək edir. Lakin sumaq çox güclü toksin təmizləyici olduğundan hamilə qadınların ondan istifadə etməməsi tövsiyə olunur. Bundan əlavə, həftədə 3-4 dəfədən çox olmayaraq istehlak edilməlidir.