BU QİDANI 30 YAŞDAN SONRA  MÜTLƏQ QƏBUL EDİN, ÇÜNKİ…backend

BU QİDANI 30 YAŞDAN SONRA MÜTLƏQ QƏBUL EDİN, ÇÜNKİ…

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Bəs siz bilirdinizmi ki, müəyyən qidaları yemək beyin yaşlanmasına müsbət təsir göstərə bilər və hətta Alzheimerin qarşısını almağa kömək edə bilər ? Son araşdırmalar göstərir ki, bu qidaların istehlakı beynin qocalma prosesini ləngidə bilir.

Tribunainfo.az SABAH xəbər agentliyinə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatlar müəyyən edib ki, karotenoidlər, meyvə və tərəvəzlərə narıncı və qırmızı rənglər verən piqmentlər yüksək səviyyədə olan qidalar daha yaxşı beyin sağlamlığı və demans riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir.

Karotenoidlərlə zəngin qidalara yerkökü, balqabaq, şirin kartof, bolqar bibəri, pomidor, ərik, ispanaq və kələm daxildir.

Giləmeyvə antioksidantların və flavonoidlərin böyük mənbəyidir, hər ikisi hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır və sərbəst radikalların səbəb olduğu beyin zədələnməsinin inkişafını dayandıra bilir.

Qaragilə, böyürtkən və moruq kimi qidaların hamısında bu qida var; Onların bir çox digər meyvələrdən təbii olaraq daha az şəkər olması üstünlüyü də var.

Dəniz məhsulları, xüsusilə tuna və qızılbalıq kimi yağlı balıqlar, yaxşı beyin sağlamlığı və idrak qabiliyyətinin azalması riski ilə əlaqəli olan omeqa-3 yağ turşularının əla mənbəyidir.

Fındıq, qoz və paxlalı bitkilərdə antioksidantlar və omeqa-3 yağ turşuları, həmçinin E vitamini, B vitaminləri, xolin, maqnezium və sink kimi digər qida maddələri var.

Qoz, badam, fıstıq, soya, mərcimək, kətan toxumu və balqabaq toxumu kimi qidalar bu faydaları əldə etmək istəyirsinizsə, pəhrizinizə əlavə etmək üçün yaxşı seçimdir.