Gündəlik həyatda sadəcə yediyimiz və ya bilmədən istehlak etdiyimiz bir çox qidalar böyük risklər yaradır. Xüsusilə az qala hər mətbəxdə rast gəlinən bir qida haqqında, Daxili Xəstəlikləri və Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay xəbərdarlıq edir. O, bir çox xəstəliklərin mənbəyi kimi gördüyü bu qidaya diqqətli olmağımızı bildirib.
Tribunainfo.az SABAH xəbər agentliyinə istinadən bildirir ki, Prof. Dr. Canan Karatay xüsusilə 1950-ci illərdən sonra həyatımıza daxil olan və demək olar ki, hər mətbəxdə özünə yer tapan marqarinlərə qarşı diqqətli olmağımız lazım olduğunu bildirdi.
Ürək xəstəlikləri, xərçəng kimi ölümcül xəstəliklərin artmasına böyük təsir etdiklərini ifadə edən Karatay, marqarinlərdə olan trans yağların da xroniki xəstəliklərin əsasını təşkil etdiyinə dair məlumat verib.
Tərkibində hidrogenləşdirilmiş və ya qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar olan marqarinlər trans yağları ehtiva edir və onlardan çəkinmək lazımdır.
Eyni zamanda sənaye trans yağlarının yüksək qəbulu xroniki xəstəlik riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Bu səbəbdən səhiyyə orqanları insanlara istehlaklarını məhdudlaşdırmağı şiddətlə tövsiyə edir.
Çoxlu doymamış yağların müxtəlif növləri də var. Onlar ümumiyyətlə kimyəvi quruluşlarına görə kateqoriyalara bölünürlər. Ən çox yayılmış iki yağ omeqa-3 və omeqa-6 kimi tanınır.