BU QİDALAR ÖMRÜ UZADIR

BU QİDALAR ÖMRÜ UZADIR

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Hamımız gənc qalmaq istəyirik və araşdırmalar göstərir ki, uzunömürlülüyün sirri yediyimiz qidalardadır.

Tribunainfo.az-ın məlumatına görə, yaşlanma qaçılmaz olsa da, daha uzun və sağlam bir həyat sürmək üçün edə biləcəyiniz çox şey var. Tədqiqatlar sübut etdi ki, necə yaşlandığınız genetika ilə bağlı deyil. Əsas odur ki, müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək qeyri-sağlam yağlar, şəkərlər və natriumda yüksək olan işlənmiş qidalardan qaçınmaqdır. Həqiqətən, pəhriz qocalmağımızda ayrılmaz rol oynayır və daha sağlam yaşamanıza kömək edən mühüm həyat tərzi faktorudur. Meyvə, tərəvəz, tam taxıl, paxlalılar, qoz-fındıq və toxum kimi müxtəlif bitki əsaslı qidalarla zəngin bir pəhriz daha uzun və sağlam ömür ilə əlaqələndirilir. Bu qidalar bol miqdarda fitokimyəvi maddələr və flavonoidlər, antioksidantlar nümayiş etdirən birləşmələr təmin edir.

Daha sağlam qalmağınıza və daha uzun yaşamağınıza kömək edəcək 7 qidanı təqdim edirik.

Fındıq

İstər badam, fıstıq, fındıq, püstə və ya bu kimi birləşmə olsun, siz daha tez-tez bir ovuc qoz-fındıqla qəlyanaltı edə bilərsiniz. Çərəzlər ürək-damar hadisələri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Fındıq yeyən qrupun ölüm riskinin yüzdə 39 daha az olduğu müşahidə edilib. Qoz-fındıq doymamış yağlar, lif, antioksidantlar və birlikdə ürək sağlamlığını dəstəkləyən, çəki nəzarətinə kömək edən və bəlkə də uzunömürlülüyü təmin edən müəyyən vitamin və minerallarla zəngindir.

Soğan
Soğan yaşlanmaya qarşı qoruyucu funksiyası olan bir antioksidan olan quercetin-in ən zəngin mənbəyidir. 2021-ci ildə Klinik Biokimya və Qidalanma Jurnalında aparılan randomizə edilmiş klinik sınaq, quercetinlə zəngin soğan yeməyin idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini müşahidə edib.

Bütün taxıllar
Mürəkkəb karbohidratlardan qaçınmaq daha uzun ömrün açarı deyil. Hər gün təxminən 2,4 qr tam taxıl yeyən insanların (təxminən 1,5 dilim tam taxıl çörəyinə bərabər) daha az taxıl yeyən və ya heç yeməyən qrupla müqayisədə vaxtından əvvəl ölüm riskinin daha az olduğunu müəyyən etdi. Əgər çörəyə böyük ehtiyacınız yoxdursa, pəhrizinizə yabanı düyü, yulaf əzməsi, farro və az şəkərli tam taxıl daxil edə bilərsiniz.

Yaşıl çay

Günortadan sonra bir stəkan yaşıl çay dəmləyin.
Yaşıl çay, antioksidant, iltihab əleyhinə və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlər nümayiş etdirən bitki flavonoidi olan quercetin ilə zəngindir. Yaşıl çay qocalma proseslərini gecikdirməyə kömək edə bilər.

Sarıkök
Sarıkök güclü antiinflamatuar və antioksidan xüsusiyyətlərə malik bioaktiv birləşmə olan curcumin ehtiva edir.
Xroniki iltihabın bir çox qocalma ilə əlaqəli xəstəliklərin əsas amili olduğunu və curcumin-in antiinflamatuar təsirlərinin bunu azaltmağa kömək edə biləcəyi bildirilib.

Zeytun yağı
Yüksək, antioksidantla zəngin zeytun yağı Aralıq dənizi pəhrizinin əsasını təşkil edir. Amerika Kardiologiya Kollecinin Jurnalında 2022-ci ildə edilən bir araşdırmada, gündə ½ xörək qaşığından çox zeytun yağı istehlak edən insanların (hər hansı səbəbdən) ölüm riskinin nadir hallarda və ya heç vaxt zeytun yağı istehlak etməyənlərə nisbətən 19 faiz daha az olduğunu müşahidə edib.

Çiyələk
Giləmeyvələr flavonoidlər adlı müəyyən bir antioksidant növü ilə doludur və bu, daha uzun ömürlə əlaqələndirilir. Tədqiqatçılar flavonoidlərlə zəngin qidalar (xüsusilə qaragilə və çiyələk, həmçinin qırmızı şərab, çay və bibər) yemək və bütün səbəblərdən ölüm riskinin aşağı olması arasında sıx əlaqə tapıblar.