Bu qidalar MİQRENİ tətikləyirbackend

Bu qidalar MİQRENİ tətikləyir

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Miqren bir çox insanın gündəlik həyatını ciddi şəkildə təsir edən bir baş ağrısı növüdür. Bəzi araşdırmalar nəticəsində miqren tutmalarını tətikləyən faktorlar arasında qidanın mühüm rol oynadığı ortaya çıxıb. Qidaların bu siyahısı baş ağrısı ilə mübarizə aparanlar üçün nəzərə alınmağa dəyər ola bilər. Tribunainfo.az HaberTürk-ə istinadən xəbər verir ki, miqreni tətikləyən qidalar bunlardır.

Miqren iki növə bölünən baş ağrısı növüdür: auralı və aurasız.

Həddindən artıq kofein istehlakı

“Nutrients” jurnalında 2021-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə, kofein digər tərəfdən tətikləyici və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə uzun illər migren ilə əlaqələndirilir. Araşdırmaya görə; Həddindən artıq kofein istifadəsi miqrenlərə səbəb ola bilər və kofeinin qəfil çıxarılması miqren hücumlarına səbəb ola bilər.

Köhnə Pendir

2012-ci ildə “Neurological Sciences” jurnalında dərc edilən araşdırma, köhnə pendirin miqrenlərə səbəb olan ən çox yayılmış qidalardan biri olduğunu ortaya qoydu. ABŞ Qadın Sağlamlığı Bürosunun məlumatına görə , yaşlı pendirlər tiramin adlı birləşməni ehtiva edən qidalar arasındadır. Miqren xəstələri köhnə pendirlərdən çəkinməlidirlər, çünki bu birləşmə bədəndəki nörotransmitterlərlə qarşılıqlı əlaqədə ola bilər və miqrenlərə səbəb ola bilər.

Emal edilmiş ƏT

Rebecca Traub, MD, Şimali Karolina Universitetində nevroloq bildirib ki, hətta kolbasa və hinduşka sendviçləri kimi qidalar da miqreni tətikləyə bilir. Bundan əlavə, Amerika Miqren Dərnəyinə görə, bu ətlər istehlak edilməməlidir, çünki onların tərkibində natrium nitrat adlı bir qoruyucu maddə var ki, bu da miqren üçün ümumi qida tətiklərindən biridir.

MSG

MSG kimi tanınan monosodium glutamat bir çox qida və qida əlavələrində olan natrium duzudur. Təbii olaraq pomidorda olan bu birləşmə ketçup və manqal sousunda dad artırıcı kimi də istifadə olunur. Amerika Birləşmiş Ştatları Milli Tibb Kitabxanasında nəşr olunan 2016-cı ildə aparılan bir araşdırma bu tərkib hissəsinin miqren üçün potensial bir tətikləyici olduğunu, yəni bəzi insanların, lakin hamının deyil, MSG-yə qarşı həssaslığının ola biləcəyini və bundan qaçınmaq lazım olduğunu ifadə edib.

SİTRUS

Sefalalji jurnalında 2016-cı ildə təxminən 26 min qadın üzərində aparılan bir araşdırma, sitrus meyvələrinin auralı miqren üçün vacib potensial tətikləyici olduğunu, lakin aurasız miqren üçün zərərli deyil.

ALKOL

European Journal of Neurology-də 2018-ci ildə 2107 miqren xəstəsi üzərində aparılan araşdırmaya görə, spirtli içkilərin miqren xəstələrinin təxminən 35 faizini tətiklədiyi müəyyən edilib. Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar spirtli içkilərin baş ağrısına səbəb olan susuzluğa səbəb ola biləcəyini müəyyən etdi.

Fındıq

“Migren Bozuklukları Dərnəyi” fındıqları siyahıya alır, çünki onlar fenilalanin ehtiva edən bir qidadır. Ancaq bu yeməyin hər kəsə təsir etdiyinə dair heç bir sübut yoxdur. Dr. Klebanoffa görə, fenilalanin ehtiva edən bir ovuc yedikdən sonra 4-12 saat ərzində başınız ağrıyırsa fındıqdan imtina etməlisiniz.

ŞOKOLAD

2012-ci ildə Nevroloji Elmlər araşdırması şokoladı miqreni tətikləyən ən çox yayılmış qidalardan biri olaraq təyin etdi, lakin 2020-ci ildən bəri aparılan araşdırmalar nəticəsində şokolad yalnız potensial miqren tətikləyiciləri arasındadır. Bundan əlavə, bəzi ekspertlər şirniyyata olan istəklərin səbəb deyil, yaxınlaşan miqrenin əlaməti olduğunu düşünür.