İmmuniteti gücləndirmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün düzgün qidalanmaya və istehlak edilən qidalara diqqət yetirilməlidir. Tribunainfo.az CNN-ə istinadən xəbər verir ki, dietoloq Batuhan Silvan xəstəliklərdən qoruyan qidalar haqqında mühüm məlumatlar verdi.
Sitrus
Bir çox insan soyuqdəymədən sonra birbaşa C vitamininə müraciət edir. Bunun səbəbi immunitet sisteminizi gücləndirməyə kömək etməsidir .
Vitamin C infeksiyalarla mübarizədə əsas rol oynayan ağ qan hüceyrələrinin istehsalını artırır. Sitrus meyvələrinin çoxunda C vitamini yüksəkdir.
Brokoli
Brokoli vitamin və minerallarla zənginləşdirilmişdir. A, C və E vitaminləri, həmçinin lif və bir çox digər antioksidantlarla zəngin olan brokoli boşqabınıza qoya biləcəyiniz ən sağlam tərəvəzlərdən biridir. Brokoli yeməyin ən sağlam yolu onu mümkün qədər az bişirməkdir. Buxarda bişirmək, çox az qaynatmaq lazımdır.
Sarımsaq
Sarımsaq yeməklərə dad verir və uzun müddətdir dərman məqsədləri üçün istifadə olunur. İlk sivilizasiyalardan bəri infeksiyalarla mübarizə üçün istifadə edilmişdir. Sarımsağın immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri onun tərkibində olan allisin kimi yüksək kükürdlü birləşmələrdən qaynaqlanır.
Zəncəfil
Zəncəfil bir çox insanın xəstələndikdən sonra müraciət etdiyi başqa bir qidadır. Zəncəfil boğaz ağrısını və iltihabi xəstəlikləri azaltmağa kömək edir. Bu da ürəkbulanmanı azaltmağa kömək edə bilər.
İspanaq
İspanaq təkcə C vitamini ilə zəngin deyil, həm də immun sistemimizin infeksiyaya qarşı mübarizə qabiliyyətini artıra bilən çoxlu antioksidant və beta-karotinlə zəngindir. Brokolidə olduğu kimi, ispanaq da minimum yeməklə istehlak edilməlidir.
Qatıq
Bizim unikal şəkildə hazırlanmış qatıqlarımızda immun sisteminizə xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edən probiotiklər var. Ətirli və şəkərli qatıqlar əvəzinə adi qatıqlar almağa çalışın. Bunun əvəzinə adi qatıqları sağlam meyvələr və bal ilə özünüz şirinləşdirə bilərsiniz.
Badam
Soyuqdəymələrin qarşısının alınması və onunla mübarizədə E vitamini də çox vacibdir. Bu güclü vitamin sağlam immunitet sisteminin açarıdır. Bir ovuc badam gündəlik E vitamini ehtiyacının yarısını ödəyir.
Zərdəçal (sarıkök)
Parlaq sarı, isti ədviyyat illərdir həm osteoartrit, həm də romatoid artriti müalicə etmək üçün iltihab əleyhinə vasitə kimi istifadə edilmişdir. Curcumin immun gücləndiricidir.