BU QİDALAR ÇİY-ÇİY YEYİLƏNDƏ ZƏHƏR YAYIR

BU QİDALAR ÇİY-ÇİY YEYİLƏNDƏ ZƏHƏR YAYIR

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Bəzi qidaların xam istehlakı sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi çiy qidaların istehlakı sağlamlığa mənfi təsir edir və hətta ölümlə nəticələnə bilər. Bəs hansı qidaları çiy istehlak etmək olmaz?

Tribunainfo.az CNN-ə istinadən xəbər verir ki, Sosislərdəki yarım bişmiş kolbasa əslində sağlamlığımız üçün son dərəcə təhlükəlidir, çünki xam kolbasa Listeria bakteriyasını ehtiva edir.

Bu təhlükəli bakteriya həzm sistemini poza və zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Bu ehtimalı aradan qaldırmağımın yeganə yolu kolbasaları yaxşı bişirməkdir. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, kolbasanı çiy istehlak etməkdən çəkinməlisiniz.

Çiy paxlanın tərkibində zərərli dadsız toksin var, onu bişirməklə çıxarmaq lazımdır. Qırmızı lobya xüsusilə zəhərlidir, lakin digər növlər də zəhərlənmə riski yaradır. Paxlanın tərkibindəki toksinləri qaynatmadan atmaq olmur.

Ümumiyyətlə, kartof tamamilə təhlükəsiz tərəvəzdir. Əgər kartofu işıqlı və həddindən artıq nəmli bir mühitdə çox uzun müddət saxlasanız cücərməyə başlayacaqlar.Tumurcuqda əmələ gələn bakteriyalar kartofunuza keçəcək və hətta cücərtini kəssəniz belə, zaman keçdikcə kartofda qalacaq.

Karides fermalarda yetişdirilir. İnfeksiyaların, xəstəliklərin və parazitlərin yayılmasının qarşısını almaq üçün fermerlər heyvanların yemlərini antibiotiklərlə doldurur və suyu pestisidlər və funqisidlərlə doldururlar. Ona çoxlu miqdarda kimyəvi əlavələr, o cümlədən xlor əlavə olunur.

Göbələklər ağır metalları, o cümlədən radioaktivləri udmaq meylinə görə zəhərlənməyə səbəb ola bilər.