Alimlər sağlamlığı 1 aya məhv edən yeməyi tapıblar.
Tribunainfo.az xəbər verir ki, Oksford universiteti tədqiqatçıları 2 qrup könüllü üzərində bir neçə ay müşahidə aparıblar.
İştirakçılar 2-3 ay müntəzəm eyni qidaları qəbul ediblər.
Bir qrup 1 ay müxtəlif yağlı şirin desertlər yeyiblər.
Digər qrup yağları balıq, qoz, zeytundan qəbul ediblər.
Nəticələr göstərib ki, yüksək doymuş yağlarla qidalanan qrupun qan göstəriciləri və sağlamlığı 1 aya pisləşib.
Metobolik, ürək-damar problemləri riski yüksəlib. Damarlarda pis xolesterin, qaraciyərdə piylənmə faizi artıb.
Digər qrup yarımdoymuş yağlarla qidalananlarda isə əksinə lipid və ümumi xolesterinin səviyyəsi 10% azalıb.
Elmi işin müəllifi Nikol Srnik bildirib ki, ürək-damarların sağlamlığı üçün yağın miqdarı yox, tipi və keyfiyyəti vacibdir.
Amma maraqlı məqam odur ki, mənfi dəyişikliklər çox qısa müddətdə sürətlə baş verir. 3 ay belə qidalanmaq kifayətdir ki, ürək xəstəlikləri hətta artıq çəki və piylənmə olmadan artsın”.
Alimlər şirniyyat, kruasan, peçenye və pirojnaların hər gün yeyilməsini tövsiyə etmir.