Səhər yeməyi günün ən vacib yeməklərindən biri hesab olunur. Bununla belə, 51 yaşlı Kris Kirkin təcrübəsi göstərir ki, səhər yeməyində nə qədər dəmir aldığımız və onu necə əldə etdiyimiz çox vacibdir.
Tribunainfo.az Milliyet-ə istinadən xəbər verir ki, Kris Kirk hər səhər taxıl yeməyə başlayanda sağlamlığına zərər verən bir vərdiş yaratdığını heç vaxt anlamırdı.
O , şüursuz olaraq yüksək miqdarda dəmir qəbul edir və sağlamlığını təhlükə altına alırdı. Lakin o, nə baş verəcəyindən xəbərsiz idi.
Bunu dərk etmədən əlləri və ayaqları qaşınmağa başladı, özünü daim yorğun hiss etməyə və yuxuda problem yaşadı.
Əvvəllər onun qaraciyərinin zədələnməsinin “artıq çəki”dən qaynaqlandığı düşünülsə də, analizlər problemin çəkidən qaynaqlanmadığını göstərib.
Həkim daha sonra qan testi etdi. Nəticələr qaraciyərdə əhəmiyyətli bir problem olduğunu göstərdi. 6 ay sonra yenidən həkimə gedəndə qaraciyəri getdikcə pisləşmişdi. Problem davam etdiyi üçün ekspertdən kömək istənilib.
Paxlalı bitkilər, qırmızı ət , qoz-fındıq və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər kimi təbii dəmir mənbələri bədənin ehtiyac duyduğu dəmiri təmin edir və həddindən artıq dəmir qəbulunun qarşısını alır.
Şəkər və zərif karbohidratlarda yüksək olan emal edilmiş taxılların həddindən artıq istehlakı dəmir və digər mineralların balansını poza bilər. Buna görə də liflə zəngin və şəkəri az olan taxılları seçmək vacibdir.
Dəmir çatışmazlığı orqanizmin dəmirə olan ehtiyacını ödəmədikdə meydana gəlir və qəbizlik, yorğunluq, mədə ağrıları və qaraciyər problemlərinə səbəb ola bilər.