Günəşdən qoruyucu və kosmetika məhsullarının ümumi tərkib hissəsi olan titan dioksid müxtəlif növ konfetlər, saqqızlar, dondurulmuş pizza kimi qablaşdırılmış yeməklər və s. daxil olmaqla, bəzi sevimli qidalarınızda tapıla bilər. Beləliklə, təhlükələr nələrdir?
Tribunainfo.az Milliyet-ə istinadən xəbər verir ki, titan dioksid əlavəsi, toz şəklində olan metal birləşmə , kosmetik məhsulların rəngini yaxşılaşdırmaq və onları daha parlaq etmək üçün istifadə olunur.
Bundan əlavə, bu əlavə günəşdən qoruyucu vasitələrdə faydalı olan UV müqavimətinə malikdir. Bununla belə, döymə mürəkkəblərində, bəzi dərmanlarda və qadın gigiyena məhsullarında da olur.
Lakin boyalarda, kağızlarda və plastiklərdə olan titan dioksid növündən fərqli olan qida dərəcəli titan dioksid bəzi emal olunmuş qidaların rəng keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq və saxlama müddətini uzatmaq üçün istifadə olunur və bu, onun təhlükəsizliyi ilə bağlı narahatlıq yaradır.
Tədqiqatçı və qida elmləri professoru Dr. Keith Varriner “Narahatlıq ondan ibarətdir ki, titan dioksid qəbul edildikdə – xüsusilə nanohissəciklər şəklində – hüceyrələrimizə daxil ola bilər və hüceyrə zədələnməsinə səbəb olan radikallar istehsal edə bilər və sonra xərçəngə çevrilə bilər” deyib.