BU 6 QİDA XƏRÇƏNGİN QARŞISINI ALIR

BU 6 QİDA XƏRÇƏNGİN QARŞISINI ALIR

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki

Amerika Xərçəng Cəmiyyətinin məlumatına görə, ölkədə orta hesabla hər üç nəfərdən biri həyatının hansısa mərhələsində xərçəngə tutulacaq.

Tribunainfo.az İndependent-ə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu halların çoxunun qarşısını pəhrizi dəyişdirməklə almaq olar.

Alimlər bildirirlər ki, xərçəng riskini azaltmaq üçün qırmızı və işlənmiş ətlərdən, fast-foodlardan uzaq durmaq lazımdır.

Tədqiqatçı Cohanna Lampe deyir ki, riski azaltmaq üçün istehlak edilməli qidalar və qaçınılması lazım olan məhsullar var.

Dr. Lampenin sözlərinə görə, brokoli, brüssel kələmi, gül kələm və kələm kimi tərəvəzlər hüceyrələrin toksinləri təmizləməsində və özlərini bərpa etməsində rol oynayan birləşmələrlə zəngindir.

Məsələn, brokoli izotiyosiyanat sulforafanda zəngindir, bu da orqanizmin hüceyrələrə gündəlik zədələnməsinə qarşı təbii müdafiə xətlərini gücləndirə bilir. Bu komponent prostat, döş, sidik kisəsi və bağırsaq xərçəngi də daxil olmaqla müxtəlif xərçəng növlərinə qarşı qorunma təmin edir.

Tədqiqatlar pomidorun qırmızı rəngini verən güclü antioksidant olan bol likopen ehtiva etdiyini söyləyir. Buna görə də pomidor prostat xərçəngi riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Noxud və mərci kimi lobya və paxlalıların ümumi növləri təkcə yüksək protein tərkibi ilə məşhur deyil. Dr. Brokton deyir ki, onlar həm də bağırsaq və immunitet sağlamlığı üçün böyük lif mənbəyidir.

Lif də kolorektal xərçəngin qarşısının alınması ilə əlaqələndirilir.

Əvvəlki araşdırmalar göstərdi ki, qoz və fındıq istehlak edənlərdə müxtəlif növ xərçənglərə, xüsusən də həzm sistemi xəstəliklərinə tutulma riski azalır.

Xüsusilə qozun tərkibində ellagitannin adlı birləşmələr var ki, onlar bağırsaq bakteriyaları tərəfindən metabolitlərə çevrilərək xərçəngin böyüməsi və çoxalma qabiliyyətini azaldır.

Çiyələk, qaragilə, zoğal, nar və qara moruq kimi qırmızı meyvələr C vitamini və flavonoidlər kimi antioksidantlarla doludur ki, bu da hüceyrələri stressdən və xərçəng riskini artıra bilən DNT zədələnməsindən qoruyur.

Antosiyaninlər adlanan birləşmələr bu meyvələrə canlı rəng və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri verir.

Sarımsağa güclü qoxu verən maddə olan allisin ona xərçənglə mübarizə qabiliyyətini təmin edə bilir.