Broyler toyuq əti istehlakçılar arasında ən populyar məhsullardan biridir. Bu növ ət əksər insanlar üçün münasibdir, həm də zülal və amin turşularının miqdarına görə cəlbedicidir.
Ancaq illər keçdikcə bazarda broyler əti ilə bağlı haqlı olaraq bir çox mənfi fikirlər formalaşıb. Bir çox alıcılar düzgün olaraq hesab edirlər ki, toyuq ətinə süni şəkildə antibiotik vurularaq istənilən çəkiyə çatır, ətinə isə insanlara zərərli maddələr vurulur.
Broyler toyuqları necə yetişdirilir?
Yetişdirmə qapalı quşçuluq təsərrüfatlarında baş verir, burada müxtəlif yaşlarda olan toyuqlar üçün düzgün temperatur şəraiti saxlanılır. Quşların saxlanması şərtlərinin xarakterik bir xüsusiyyəti onların kiçik yerlərdə yetişdirilməsidir ki, bu, toyuqların hərəkət etməməsi və tez çəki qazanması üçün lazımdır.
Quşlar qarışıq yem, taxıl qarışıqları, ət və sümük unu ilə qidalanır. Sübut edilmişdir ki, toyuqlar sözün əsl mənasında antibiotiklərlə doldurulur, çünki qapalı məkanda bir toyuğun infeksiyaya yoluxması bütün hamısının ölümünə səbəb ola bilər.
Quşçuluq təsərrüfatlarının toyuq əti niyə sağlamlığa zərərlidir
Əsas problem heyvanlara yemlə verilən tetrasiklin və penisilindir. İlk baxışdan düşünmək olar ki, zərərsiz dərmanların insan orqanizminə ətlə daxil olması və zamanla yığılması niyə təhlükəli olmalıdır? Amma antibiotiklərin uzun müddətli istifadəsi ilə orqanizmdə infeksiyalar mutasiyaya uğrayaraq dərmanlara qarşı davamlı olur.
Broyler ətinin daimi istehlakı ilə xəstəliyə qalib gəlməyi çətinləşdirir. Məsələn, sətəlcəmlə xəstələnirsən, həkim penisilin yazır, amma dərman təsir etmir.
İkinci eyni dərəcədə vacib problem, toyuqların bədənində olan böyümə hormonlarıdır. Çox vaxt bu, həm kişilərin, həm də qadınların bədənində normal miqdarda olan estrogendir. Lakin onun həddindən artıq olması zərif cinsdə aylıq menstruasiya dövrünün pozulmasına, həmçinin kişilərdə impotensiyaya və sonsuzluğa səbəb ola bilər.
O da məlumdur ki, tullantısız istehsal iri quşçuluq təsərrüfatları üçün tipik bir təcrübədir. Bir və ya bir neçə toyuq ölürsə, onlar digər quşların qidalanması üçün ət və sümük ununa çevrilırık istifadə olunur. Təbii ki, təbiətdə toyuqlar arasında Hannibalizm praktikası yoxdur, lakin bu, antibiotiklər və hormonlar qədər təhlükəli deyil. Bununla belə, bir çox insanlar belə yemlərdə yetişdirilən broylerlərin qida kimi süfrəyə uyğun olmadığını düşünürlər.
Həyət toyuğu yaxşıdır
Alternativ axtarmağı məsləhət görürük: kiçik fermalardan və ya kortəbii bazarlardan evdə hazırlanmış ət alın. Həyət evində yaşayırsınızsa, o zaman özünüz quş yetişdirə bilərsiniz, çünki onlara qulluq etmək asandır və çox xərc tələb etmir.
İmran Kərimli