Qlobal aqro-ərzaq sənayesini Paris iqlim sazişinə uyğunlaşdırmaq üçün ilk hərtərəfli planın bir hissəsi olaraq inkişaf etmiş ölkələrdən ət üçün həddindən artıq iştahı cilovlamaq tələb olunacaq.
Tribunainfo.az Bloomberg-ə istinadən xəbər verir ki, Qlobal Qida Sistemləri Yol Xəritəsinin COP28 sammiti zamanı Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı BMT tərəfindən açıqlanacağı gözlənilir.
FAO-nun məlumatına görə, həddindən artıq ət istehlak edən ölkələrə istehlaklarını məhdudlaşdırmaq tövsiyə ediləcək, qeyri-kafi ət istehlakının geniş yayılmış qida problemlərinə səbəb olduğu inkişaf etməkdə olan ölkələr isə heyvandarlıq məhsullarını yaxşılaşdırmalıdırlar.
Təsərrüfatdan çəngəlliyə qədər qida sistemləri qlobal istixana qazı emissiyalarının təxminən üçdə birini təşkil edir və bu təsirin böyük hissəsi heyvandarlıqdan gəlir – metanın əsas mənbəyi, meşələrin qırılması və biomüxtəlifliyin itməsinə səbəb olur. FAO-nun planı məcburi olmasa da, onun siyasət və investisiya qərarlarına rəhbərlik etməsi gözlənilir.
Qeyd edək ki, FAO-nun məlumatına görə, orta amerikalı ildə təxminən 127 kiloqram ət istehlak edir, Nigeriyada bu rəqəm 7 kiloqram, Konqo Demokratik Respublikasında isə cəmi 3 kiloqramdır. Eat-Lancet Komissiyası insanlara ildə 15,7 kq-dan çox olmayan ət istehlak etməyi tövsiyə edir.