Bədəndə meydana gələn iltihab ikitərəfli təsir göstərir. Tribunainfo.az xəbər verir ki, bir tərəfdən bədəninizi infeksiyalardan və yaralanmalardan qoruyaraq sağlamlığınızı dəstəkləyir. Ancaq digər tərəfdən, xroniki iltihab xəstəliklərə səbəb ola bilər. Stress, fiziki fəaliyyətin olmaması və iltihaba səbəb olan istehlak vərdişləri bu riski artıra bilər. Yenə də araşdırmalar göstərir ki, müəyyən qidalar xroniki iltihabı azalda bilər.
MEŞƏ MEYVƏLƏRİ
Giləmeyvə çox vaxt lif, vitamin və antioksidantlarla doludur və bir çox sağlamlıq faydasına malikdir.
Çiyələk, qaragilə, moruq və böyürtkən kimi giləmeyvə adətən bu kateqoriyaya düşür.
Bunlar adətən təzə istehlak olunur və ya desertlər, mürəbbələr, souslar və smoothies kimi müxtəlif qida və içkilərdə istifadə olunur.
Bu meyvələrdə yüksək miqdarda C vitamini, lif, manqan və digər vacib qidalar var. Onlar həmçinin antioksidantlarla zəngindirlər, bu da vücudunuza sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa və ümumi sağlamlığınıza töhfə verə bilər.
YAĞLI BALIQ
Yağlı balıqlar, xüsusilə qızılbalıq, sardina, siyənək, ton balığı və hamsi kimi növlər eikosapentaenoik turşu (EPA) və dokosaheksaenoik turşu (DHA) kimi uzun zəncirli omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir. Bu yağ turşuları sağlamlıq üçün vacib olan antiinflamatuar təsirlərə malikdir.
EPA və DHA-nın müntəzəm qəbulu metabolik sindrom, ürək xəstəliyi, diabet və böyrək xəstəlikləri kimi vəziyyətlərin qarşısını almağa və idarə etməyə kömək edə bilər. Bu yağ turşularının qəbulu iltihabı azaltmağa və iltihabla əlaqəli xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
BROKKOLİ
Brokoli son dərəcə qidalı bir tərəvəzdir və xaçgillər ailəsinə aiddir. Gül kələm Brüssel kələmi və kələm kimi digər tərəvəzlərlə eyni botanika ailəsindən gəlir. Ürək xəstəliyi və xərçəng riskini azaltdığını göstərən araşdırmalar var. Bu tərəvəzlərin tərkibindəki antioksidantların və digər qidalandırıcı birləşmələrin iltihab əleyhinə təsirlərə malik olduğu düşünülür. Bu sağlamlıq üçün mühüm qorunma təmin edə bilər.
AVOKADO
Avokado həqiqətən sağlam meyvədir və bir çox qida komponentlərini ehtiva edir. Kalium, maqnezium, lif və mono doymamış yağlar kimi vacib qidalarla doludur. O, həmçinin xərçəng riskini azalda bilən karotenoidlər və tokoferollar kimi antioksidanları ehtiva edir.
Avokadoda olan digər mühüm birləşmə, iltihabı azalda bilən yeni əmələ gələn dəri hüceyrələrinə təsir edən birləşmələrdir. Bu antiinflamatuar xüsusiyyətlər dəri sağlamlığından ümumi sağlamlığa qədər bir sıra faydalar təmin edə bilər.