Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren, yay meyvələrinin vitamin, mineral, lif və antioksidant baxımından çox zəngin bir sağlamlıq qaynağı olduğunu ifadə edərək, “Zəngin vitamin, mineral və antioksidant tərkibi ilə mövsümdə istehlak edilən yay meyvələri əhəmiyyətli bir hissədir. Xüsusilə meyvələrdə olan C vitamini immunitet sistemimizi gücləndirir, lif isə həzm sistemimizi tənzimləyir və ürək sağlamlığımızı dəstəkləyir. Bundan əlavə, antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə ziyanını azaldır və xərçəng riskini azalda bilər”, – deyən 6 yay meyvəsinin sağlamlığa faydalarını paylaşdı.
ÜZÜM
Tərkibindəki vitamin və minerallarla yanaşı, sağlamlığımız üçün vacib olan bir çox komponentləri də ehtiva edir. Xüsusilə qara üzüm tərkibindəki resveratrol sayəsində ürək-damar sağlamlığına müalicəvi təsir göstərir. Tərkibindəki dəmir sayəsində anemiyadan əziyyət çəkənlər üçün qan istehsalını dəstəkləyir. Tərkibindəki karotenoidlər sayəsində göz sağlamlığına töhfə verir. Tərkibində kalium olduğu üçün yüksək təzyiqi azaldır və təzyiqi tənzimləməyə kömək edir. Lakin glisemik indeksi yüksək olan, yəni qan şəkərini tez yüksəldib aşağı saldığı üçün xüsusilə diabet xəstələri ehtiyatla istehlak etməlidirlər.
Qovun
Selen, beta karotin, C vitamini və bəzi antioksidant maddələrlə zəngindir. Beləliklə, oksidləşdirici stressin qarşısını alır, sərbəst radikalların bədəndən çıxarılmasına kömək edir, immunitet sisteminin güclənməsinə töhfə verir və xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir. C vitamini sayəsində dəri sağlamlığına da müsbət töhfə verir. Ancaq həddindən artıq istehlak ishala səbəb ola bilər. Yüksək glisemik indeksli bir meyvə olduğu üçün diabet xəstələrinin ehtiyatla istehlak etmələrində faydalıdır.
QARPIZ
Qarpız dedikdə ağlınıza likopen gəlməlidir. Likopen meyvə və tərəvəzlərə qırmızı rəng verən bir antioksidandır. Qida yolu ilə aldığımız likopen ürək-damar xəstəlikləri, diabet, xərçəng, osteoporoz kimi bir çox xəstəliyə yaxşı gəlir. Qarpız da tərkibindəki sitrulin və arginin sayəsində qan təzyiqini aşağı salır və immunitet sistemini gücləndirir.
Bu ləzzətli meyvə tərkibindəki maqnezium və kalium sayəsində əzələ ağrısı və kramplara yaxşı gəlsə də, A, B6 və C vitaminləri ilə də zəngindir. Yüzdə 90-dan çoxu su olduğu üçün xüsusilə yay aylarında orqanizmin maye ehtiyacını ödəyir. Tərkibindəki liflə həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir.
ÇİLƏYƏK
Çiyələkdə C, K, E və B qrupu vitaminləri var. Kalsium, dəmir, maqnezium və mis kimi minerallarla zəngindir. Tərkibindəki antioksidantlarla xərçəngdən qoruyucu təsirə malikdir. LDL dediyimiz pis xolesterolu da aşağı salır. Həmçinin qan şəkərini balanslaşdıraraq diabet riskini azaldır, tərkibindəki B9 vitamini ilə yorğunluq və zəifliyə yaxşı gəlir.
Allergik qidalardan biri olan çiyələk dəridə allergiya ilə bağlı müxtəlif reaksiyalara səbəb ola bilər. Bundan əlavə, tərkibində pestisid olduğu üçün çiyələk yuyulduqdan sonra 5-10 dəqiqə qazlı suda saxlanmalı, yenidən yuyulduqdan sonra istehlak edilməlidir. pestisid; Kənd təsərrüfatında qidaları zərərvericilərdən, bakteriya və viruslardan qorumaq üçün istifadə edilən kimyəvi maddədir.
Alça, gavalı
Tərkibində yüksək miqdarda C vitamini olması ilə yanaşı, tərkibində A, K və B qrupu vitaminləri, natrium, kalium, kalsium, dəmir, maqnezium və antioksidanlar var. Tərkibindəki C vitamini ilə dəmirin udulmasını artırır. K vitamini və maqnezium sayəsində sümüklərin güclənməsinə kömək edir. Diş ətlərini gücləndirir. A və C vitaminləri sayəsində bədəndə kollagen istehsalını dəstəkləyir və qırışların əmələ gəlməsini gecikdirir.
Tərkibindəki beta karotinlə göz sağlamlığını qoruyur. Lifli olduğu üçün toxluq hissini təmin edərək çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır. Qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir. Buna görə də şəkərli diabet xəstələri onu asanlıqla qəbul edə bilərlər. Ancaq gavalı və duz istehlak edərkən diqqətli olmaq lazımdır, xüsusilə böyrək və təzyiq xəstələri gavalı duzlu istehlak etməməlidir.
Albalı
Tərkibində A, C, B və K vitaminləri, həmçinin maqnezium, kalium, manqan və mis mineralları var. Xüsusilə A vitamini və kaliumla zəngindir. Bədənin natrium-kalium balansını saxlayaraq qan təzyiqini aşağı salan təsirə malikdir. Bədəndən sidik turşusunu çıxarmağa kömək edir və podaqra və oynaq ağrılarına yaxşı gəlir.
Məşq zamanı iltihabı azaldır və məşqdən sonra sürətli bərpanı təmin edir. Tərkibindəki melatoninlə yaxşı və keyfiyyətli yuxunu dəstəkləyir. Tərkibindəki C vitamini bolluğu ilə də yaşlanma əleyhinə təsir göstərir. Diabet xəstələri üçün ideal meyvədir. Yüksək lif tərkibi ilə qəbizliyə yaxşı gəlir. Həddindən artıq istehlak ishala səbəb ola bilər. Ürək və təzyiq problemi olanlar gilasdan ehtiyatla istifadə etməlidirlər.