30 yaşından sonra həyatımızdakı bir çox şey kim metabolizm sistemi də dəyişir. Bu dövrdən sonra metabolizm sistemi ikiqat əhəmiyyət qazanır. Bu zaman doğru qidalardan istifadə edərək metabolizmin sürətini balansda saxlaya bilər və tez qocalmağın qarşısını ala bilərsiniz.
30 yaşdan sonra bəzi qidalardan uzaq qalmaqda fayda var.
Trans yağlar
Duz
Konserv yeməklər
Süni qatqılar
Şəkər
Metabolizmin sürəti azaldıqca bədənin şəkəri əritmək sürəti də azalır. Bu da bədəndə artıq çəkinin yığılmasına səbəb olar. Yüksək miqdarda şəkər qəbulu sonsuzluğa səbəb olacaq insulinə qarşı müqavimətə yol aça bilər.
Bəzi spirtli içki çeşidləri orqanizmin insulin səviyyəsini yüksəldir. Bununla yanaşı, artıq çəkinin yığılmasını sürətləndirir. Daimi qəbulu isə qara ciyərə zərər verir. Spirtli içkilərin psixologiyaya mənfi təsirləri isə heç kimə sirr deyil.
Süd vəzisi xərçəngi hüceyrələrini və hafizəni zədələyə, baş ağrısına səbəb ola bilər.
Yarımfabrikat ət
Tərkibində nitrat olan yarımfabrikat ət xərçəngə səbəb ola bilər. Buna görə də kolbasa, sosis, basdırma kimi məhsullardan uzaq durmaqda fayda var. Bu cür məhsulların sodium və doymuş yağ tərkibi ürək üçün təhlükədir.
Hazır soslar və ədviyyatlar
Mayonez, ketçup, soya sosu və digər bənzər qidalar qatqı maddəsi ilə zəngindir. Xüsusilə, soya sosu tiroid xəstəliyinə səbəb ola bilər.